prijedorgradorg-rodno odgovorno budzetiranjePredstavnici grada Prijedora prisustvovali su u Sarajevu potpisivanju memoranduma o razumijevanju za provođenje projekta „Inicijativa za uvođenje rodno odgovornog budžetiranja na lokalnom nivou“ koji će grad Prijedor realizovati u saradnji sa misijom OEBS-a i organizacijom UN Women.

Rodno odgovorno budžetiranje predstavlja metodologiju planiranja, programskog djelovanja i budžetiranja od strane tijela vlasti koje doprinosi većoj ravnopravnosti polova i ostvarenju ljudskih prava žena.

Kao prvi korak u provođenju ovog projekta predviđeno je formiranje radne grupe u svakoj opštini/gradu, koju će pohađati 4-5 obuka i vodiće ih konsultant iz UN Women posebno angažovan za ovu namjenu.

U periodu između obuka, stečena znanja će se primjenjivati u praksi, a završni rezultati će biti sumirani u preporukama i akcionom planu za uvođenje rodno odgovornog budžetiranja, koji bi se trebao odraziti u gradskom budžetu za 2016.godinu.

Svečanosti potpisivanja memoranduma o razumijevanju u Sarajevu su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Milenko Đaković i načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti LJiljana Babić.

„Nakon prihvatanja učešća grada Prijedora u ovom projektu, mi smo kao teme u kojima ćemo provoditi projekta istakli oblasti sporta i poljoprivrede kao prioritetna područja za uvođenje rodno odgovornog budžetiranja“ istakla je Babićeva.

Ona je dodala da je Prijedor prepoznat kao lokalna zajednica koja u svom budžetu već ima planirana sredstva u oblasti rodno odgovornog budžetiranja.

„Tu prije svega mislimo na budžetom planirana sredstva za samozapošljavanje žena i podršku ženskim sportskim klubovima“ naglasila je Babićeva.

Ovaj projekt će se provoditi od 16. juna do 31. decembra 2015. godine. Pored grada Prijedora, projekat će se implementirati i u opštinama Lukavac, Odžak i Šamac.

Prijedorgrad.org