srna-obrazovanje odraslih-cjelozivotno ucenje (1)Pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje i vaspitanje Republike Srpske Radmila Kocić-Ćućić rekla je danas da je cjeloživotno učenje jedan do prioriteta Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, kao i stvaranje društva učenja.

“I evropski i naši trendovi su zahtjevi da se kompetencije i profesionalna znanja stiču tokom cijelog života. Zato promovišemo od ranog učenja da se zavoli učenje i da se radi na sebi tokom cijelog života”, rekla je Kocić-Ćućić na otvaranju konferencije “Cjeloživotno učenje u funkciji zapošljavanja” u Prijedoru.

Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Prijedora Zinajda Hošić izjavila je da nije dovoljno samo imati radnu snagu na birou, nego je potrebno da ta radna snaga može odgovoriti zahtjevima tržišta, novim tehnologijama i potrebama investitora.

srna-obrazovanje odraslih-cjelozivotno ucenje (2)“To je i cilj cjeloživotnog učenja i mora se u današnje vrijeme učiti od kolijevke pa do groba, pogotovo zato što su naši nastavni planovi i programi dosta zastarjeli. Povećanje konkurentnosti je smisao mnogih projekata koje provode grad Prijedor i Agencija za ekonomski razvoj `PREDA-PD` u saradnji sa brojnim međunarodnim organizacijama”, navela je Hošićeva.

Direktor Zavoda za obrazovanje odraslih Republike Srpske Mira Bera podsjetila je da Republika Srpska od 2009. godine ima Zakon o obrazovanju odraslih koji je bio preduslov za proces obrazovanja odraslih.

“Mi smo izvršili akreditaciju za pet srednjih škola i 44 programa za srednje stručno obrazovanje odraslih i šest programa obuke za potrebe tržišta”, rekla je Bera.

Nela Lazić iz prijedorske filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske rekla je da je profesionalno informisanje važan faktor u spajanju poslodavaca sa tržištem rada i da je ova filijala ove godine obišla sve osnovne i srednje škole u Prijedoru, Novom Gradu i Kozarskoj Dubici gdje je 1.630 đaka imalo priliku čuti kakvo je stanje na tržištu rada.

srna-obrazovanje odraslih-cjelozivotno ucenje (3)“Više od 14.000 mladih ljudi dobilo je informaciju o stanju na tržištu rada, prošlo kroz pripreme za zapošljavanje ili kroz neke druge programe aktivnih mjera”, istakla je Lazićeva.

Goran Rodić iz Agencije “PREDA-PD” rekao je da je dvodnevna konferencija “Cjeloživotno učenje u funkciji zapošljavanja” završna aktivnost u projektu “Razvoj cjeloživotnog učenja za povećanje konkurentnosti i zapošljavanja” /DELICE/ vrijednog 116.000 evra koji je u protekle dvije godine Evropska unija finansirala sa 81 odsto, a Agencija “PREDA-PD” sa partnerima sa 19 odsto.

“Oko 40.000 evra je u ove dvije godine uloženo u naše srednje škole u opremanje kabineta za praktičnu nastavu. Broj programa za obrazovanje odraslih u Prijedoru sa 19 je za ove dvije godine povećan na 58. Trenutno je oko 200 lica u procesu obrazovanja odraslih u Prijedoru. Osim toga, sam projekat privukao je oko 50.000 evra dodatnih donacija za poboljšanje praktične nastave u više srednjih škola”, naveo je Rodić.

Partneri Agencije “PREDA-PD” u projektu “Razvoj cjeloživotnog učenja za povećanje konkurentnosti i zapošljavanja” su Poljoprivredno-prehrambena škola, Mašinska škola, Zavod za zapošljavanje Republike Srpske Filijala Prijedor, Područna privredna komora Banjaluka – Kancelarija Prijedor, Zanatsko – preduzetničko udruženje Prijedor i Klaster drvne industrije “Drvo PD”.

SRNA