Zanatsko preduzetničko udruženje grada Prijedora održalo je izbornu sjednicu Skupštine, na kojoj je imenovano novo rukovodstvo i utvrđeni prioriteti rada u narednom periodu.

Za novog predsjednika Skupštine izabran je Goran Dakić, koji je istakao da je važno motivisati mlade ljude da se bave preduzetništvom.

“Naš prioritet je uvijek da privučemo što više novih preduzetnika. Da imamo što bolju saradnju na lokalnom i republičkom nivou, da bismo ljudima olakšali i dali uputstva kako da pristupe preduzetništvu. Da bi im dali savjete, otvorili smo kancelarije u Novom Gradu, Kozarskoj Dubici i Kostajnici, tako da smo u tom segmentu dosta aktivni”, rekao je Dakić.

“Već duži period preduzetništvo je suočeno sa problematikom parafiskalnih nameta”, naglasio je dosadašnji predsjednik Skupštine Udruženja Darko Bosančić, dodajući da je jedan od prioriteta da se malim preduzetnicima olakša poslovanje.

“U izradi je novi zakon o preduzetništvu koji treba da bude usvojen najvjerovantije u šestom mjesecu. On se nešto razlikuje od starog zakona, a njegova primjena trebalo bi da počne početkom iduće godine. Takođe, sad je u opticaju nova fiskalizacija, dodatno da kažem opterećenje za one preduzetnike koji su ranije bili oslobođeni takvih troškova, tako da ćemo morati tu ponovo da se angažujemo da izvršimo neke promjene i da određena zanimanja oslobodimno te fiskalizacije”, istakao je Bosančić.

Prema podacima Udruženja, u Prijedoru je registrovano 1.577 malih preduzetnika koji zapošljavaju oko tri hiljade radnika.

Prosječna starost zaposlenih je 46 godina, a 66 posto je muška radna snaga.

kozarski.com