Po riječima prijedorskih voćara, naglo aprilsko zahlađenje i pojava mraza na pojedinim lokalitetima nije prouzrokovalo ozbiljnije štete. U Udruženju voćara kažu da je šljiva najviše ugrožena, dodajući da će se dolaskom toplijeg vremena znati pravo stanje u voćnjacima.

“Jabuka je, možemo reći, u dosta dobrom stanaju. Kruška isto tako, imala je dosta dobru oplodnju, što je za nju vrlo bitno. Možemo reći da se dobro drži. U narednom periodu znaćemo da li su ove temperaturne razlike i inverzije uticale na krušku pošto je ona dosta osjetljiva na to. U svakom slučaju je dosta dobro. I jagoda, za koju možemo raći da je najviše osjetljiva na prizemne mrazeve, na nekim mjestima ima nekih oštećenja, ali nije to ništa strašno”, kaže Mladen Marjanović, predsjednik Udruženja.

U Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi ističu da je na području Prijedora mraza bilo 20. aprila u višim i 22. aprila u nižim predjelima. Zahvaćena su područja Brezičana i Srednje Lamovite, a u Resoru naglašavaju da zasad nije evidentirana šteta u značajnijem obimu.

“Na osnovu onoga što možemo da vidimo, situacija je heterogena. U pojedinim zasadima štete uopšte nema, dok u drugim štete mogu da se evidentiraju. One su nešto izraženije na zasadima šljive i kruške. Njihov obim nije veliki i možemo oprezno da kažemo da je to u rasponu od 10 do 20 posto. Treba biti oprezan budući da na plodićima može da dođe do sekundarnih oštećenja u vidu mraznih prstenova ili rđaste prevlake, što će biti uočljivo u toku maja mjeseca”, nagašava Mirko Jokić, rukovodilac Resora u Prijedoru.

Iz Resora je upućen savjet voćarima kako da izvrše tretman na svojim plantažama na trenutnim, nižim temperaturama.

“Mi smo i prije najave ovih niskih temperatura išli sa preporukom da se u zasadima voća urade preventivni tretmani kondicioniranja sa preparatima na bazi algi i aminokiselina. Ova preporuka stoji i dalje, dudući da se hladno vrijeme očekuje i narednih dana. Temperature će postepeno da rastu, ali u svakom slučaju dobro je da se, ukoliko su naši uzgajivači u mogućnosti, urade tretmani, prije svega preparatima na bazi algi koji imaju najbolji efekat, a zatim preparati na bazi amino kiselina. To treba raditi u najtoplijem dijelu dana kako bi voćka mogla da usvoji ova sredstva”, poručio je Jokić.

Koliku je štetu iznenadno zahlađenje napravilo u voćnjacima znaće se uskoro kada se podigne temperatura i oštećenja na plodovima budu vidljiva. Voćari se nadaju da više neće biti sličnih ekstremnih vremenskih iznenađenja i da će ovo konačno biti uspješna godina s obzirom na visok rodni potencijal jabuke, kruške i šljive.

kozarski.com