Cijene voća i povrća na Gradskoj tržnici su na nivou prošlogodišnjih, možda čak i niže, pričaju prodavci u Prijedoru. Prodaja je malo bolja sad za vrijeme posta, ali opet se ne kupuje u nekim velikim količinama.

Najtraženiji trenutno u ovom periodu je krompir.

“Mladi krompir je 2,5KM i tako isto i kupus 2,5KM. Krastavac od 2 do 3 tako isto i paradajz. Sve je to relativno jeftino. Salata je 2 marke, špinat i blitva 3”, kaže Željko Perović, prodavac na tržnici u Prijedoru.

Kupujemo onoliko koliko smo u mogućnosti. Cijene su takve kakve su, ističu građani.

“- Živim na selu, imam sve svoje, ali šta znam, dobre su cijene, može se”

– Ne kupujem baš na kilograme, ali može se nekako”

– Kupujem, tu su tako te cijene. Neke su malo skuplje, ali vrlo teško”, kažu građani.

U Udruženju za zaštitu potrošača “DON” mišljenja su i da bi prodavci trebali da obrate pažnju na cijene. Građani se svemu tome pokušavaju prilagoditi, ali sve teže to podnosi kućni budžet.

“Mislim da i trgovci moraju obratiti pažnju sada na ponašanje potrošača, jer ćemo imati ogromne količine robe koja će biti pri isteku rokova i neće biti za prodaju. Mislim da su to gubici i za trgovce. Nešto što je na našem tržištu aktuelno to je ovo smanjenje gramaže proizvoda, a cijene su i dalje visoke za tako malu gramažu”, kaže Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja građana “DON”.

Prodavci očekuju da će se prodaja u narednom periodu poboljšati, jer se bliže praznici.

atvbl.rs