Predstavnici gradske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, posjetili su danas u Srednjoj Lamovitoj porodicu Gavranović, oca i majku Radenka Gavranovića koji je 1994. godine poginuo u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Tom prilikom uručili su im novčanu pomoć i prigodne poklone. Otac Živko i majka Nada kažu da, bez obzira na vrijeme koje je prošlo, pamte sve kao da je juče bilo.

“Naš Radenko vječito je bio prvi. Odmah po pozivu, došao je iz Njemačke. Ja sam ga molila da ne ide na ratište, na šta mi je on govorio: ‘Što sam došao ako se neću boriti?’ Sedamnaest je njih iz njegove čete tada poginulo. I eto, u dvadeset trećoj godini, kada je školu završio, vojsku odslužio i vozački položio, onda je položio i svoj život”, rekla je majka Nada.

Porodica Gavranović zahvalna je na posjeti, jer znaju da nisu zaboravljeni.

Predstavnici Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, položili su cvijeće na spomen-obilježje palim borcima iz ove mjesne zajednice.

“Mi u redovnim svojim aktivnostima imamo obilazak naših starih i iznemoglih roditelja. Ovdje imate primjer porodice Gavranović. Rijetko je da imamo živa oba roditelja. Trudimo se koliko možemo da im budemo na usluzi, da ih obiđemo. Da im pokušamo pružiti neku riječ utjehe u ova teška vremena koja su zaista još uvijek neizvjesna. Njihova djeca su dala živote za Republiku Srpsku, a svi sada pokušavaju da negiraju tu Republiku Srpsku. Možete onda zamisliti kako se osjećaju porodice poginulih boraca koji su svoju djecu dali za ovu državu. A neko to negira, omalovažava i ne priznaje”, rekao je Slaviša Knjeginjić, potpredsjednik ove organizacije.

U Organizaciji porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila nadaju se skoroj realizaciji programa koji bi trebalo da bude usvojen u narednim mjesecima, a tiče se samozapošljavanja djece poginulih boraca.

Trenutno u Prijedoru ima oko 70 djece palih boraca bez stalnog zaposlenja.

kozarski.com