U Prijedoru je danas prigodnim programom obilježeno 128 godina od rođenja i 82 godine od smrti narodnog heroja doktora Mladena Stojanovića.

Predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Prijedor Veljko Rodić rekao je da je spomenik Mladenu Stojanoviću pred zgradom Gradske uprave podignut 1952. godine i da od tada na tom mjestu traje okupljanje radi sjećanja na veličinu i lik doktora Mladana Sajanovića.

“To je zato što je taj narod sa ovog kraja posebno cijenio i volio doktora Mladana i sa posebnim pijetetom imao pažnju prema njemu. Sadašnje generacije i one što će dolaziti poslije nas, ovdje će se okupljati i napajati jednim duhom heroizma, humanosti, ljudskosti i veličine jednog čovjeka kakav je bio doktor Mladan”, rekao je Rodić.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor rekao je da je jako važno da djeca školskog uzrasta imaju tačnu informaciju i da znaju šta se dešavalo, ko je bio narodni heroj i šta je on zapravo uradio.

“Pored toga što je bio Prijedorčanin, iskreni patriota bio je borac za slobodu i pravu i veliku humanista. Koliko je on bio značajan za grad Prijedor, govori podatak što mnoge ustanove, škole, sportski klubovi, kulturno-umjetnička društva nose ime doktora Mladena Stojanovića. Ono što je radio za naš grad pokazuje njegovu odlučnost, prije svega njegovu hrabrost u Drugom svjetskom ratu kada se borio prvenstveno za svoj narod i za slobodu kada je okupator napravio te, nažalost, teške korake za istoriju potkozarskog naroda”, naveo je Javor.

Vijence i cvijeće na spomenik Mladenu Stojanviću položilo je više delegacija.

prijedorgrad.org