Udruženje paraplegičara oboljelih od dječije paralize i ostalih tjelesnih invalida Prijedor ušlo je u završnu fazu projekta “Pomoć u kući osobama sa invaliditetom”.

“Naše udruženje radi na decentralizaciji socijalne zaštite, kao i zastupanju prava i usluga za osobe sa invaliditetom u sistemu socijalne zaštite. Ovim projektom bilo je obuhvaćeno šest korisnika, dva muška i četiri ženska sa paraplegijom, cerebralnom paralizom i drugim invaliditetom”, rekla je Biljana Tomić, koordinator Projekta i predsjednica ovog udruženja.

Riječ je o direktnom radu sa korisnicima u trajanju od 1008 sati, tokom kojih su do sada obavljene 504 kućne posjete. Posjete su organizovane dva sata dnevno i tri puta sedmično. U toku posjete korisniku, jedan sat je posvećen razgovoru s ciljem razvijanja vještina za aktivno provođenje slobodnog vremena i obavljanje svakodnevnih poslova u kući. Tokom drugog sata, pružalac usluga obavljao je kućne poslove i pomagao u održavanju lične higijene.
“Cilj ovog projekta je poboljšanje kvaliteta života osoba sa invaliditetom, zbog čega ćemo i dalje lobirati kod donosioca odluka da se na nivou grada ova usluga uvrsti u ostale socijalne usluge koje se finansiraju iz gradskog budžeta”, navela je Tomićeva.

Projekat “Pomoć u kući osobama sa invaliditetom” finansira Evropska unija u Bosni i Hercegovini, a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) uz podršku Grada Prijedora.

kozarski.com