Dolaskom toplijih dana građani Srpske izlaze u prirodu, posjećuju parkove i time se izlažu riziku od ujeda krpelja, pa su tako iz domova zdravlja širom Srpske rekli da su već imali pacijente koji su se javljali s ujedom krpelja.

Iz Doma zdravlja Bijeljina kazali su da je u proteklom periodu bilo pacijenata koji su se javljali s ujedom ovog parazita u Službu hitne medicinske pomoći i Službu porodične medicine.

“Obično se pacijenti jave pošto uoče prisustvo krpelja na koži. Na mjestu ujeda može se pojaviti manje crvenilo i otok koji potraje nekoliko dana uz blaže izražen svrab”, kazala je Gordana Savin, specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Bijeljina.

Kako je rekla, kada se uoči krpelj na tijelu neophodno je otići kod ljekara koji će ga ukloniti specijalnom sterilnom pincetom.

“Krpelja treba izvaditi što prije, u toku prvih 24 časa od uboda, kako bi se smanjila vjerovatnoća prenošenja infekcije”, istakla je Savinova.

Dodaje da ne treba stavljati nikakva hemijska sredstva poput benzina, etara, acetona, laka za nokte i slično.

“Ova sredstva će izazvati povraćanje crijevnog sadržaja krpelja. S obzirom na to da se baš tu nalazi Borellia Burgdorferi bakterija mogućnost zaraze je time povećana”, pojasnila je Savinova.

Iz Doma zdravlja Banjaluka ističu da je broj pacijenata koji se javljaju u ambulante porodične medicine zbog ujeda krpelja uobičajen za ovo doba godine, a, kako kažu, uzevši u obzir nešto toplije vrijeme i stoga češći boravak ljudi u prirodi.

“Ugriz krpelja imamo kod svih dobnih grupa, mada nešto češće kod mlađih osoba. Uglavnom se radi o lakšim kliničkim slikama koje se rješavaju ambulantno”, rekli su iz ove zdravstvene ustanove i dodali da ugriz krpelja najčešće prolazi bez ozbiljnih posljedica po zdravlje čovjeka.

“Na mjestu ugriza može se pojaviti manje crvenilo i otok kože koji su praćeni svrabom. Ove promjene nisu posljedica infekcije, već iritacije kože. Ukoliko je krpelj zaražen, ugriz može dovesti do infekcije čovjeka”, pojasnili su iz ove zdravstvene ustanove.

Iz Doma zdravlja Prijedor kazali su da su se ove godine javljali sporadično građani sa ugrizom krpelja, kao i prethodnih godina, te da je sezona tek počela.

“Krpelji mogu na mjestu ugriza izazvati alergijsku reakciju, a takođe mogu dovesti do krpeljskog encefalitisa i Lajmske borelioze”, kazala je Zemira Ahmić, specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Prijedor.

Kako je pojasnila, većina pacijenata će javiti ljekaru ako primijeti ugriz.

“Nekad on bude neprimjetan na koži, posisa krv i sam otpadne, a posumnja se na ugriz tek ako se pojave simptomi. Bolja varijanta je da ste krpelja primijetili ili da ste primijetili lokalnu reakciju na koži u vidu crvenila koje se zove ‘volovsko oko'”, kazala je Ahmićeva i dodala da će ljekar dati antibiotsku terapiju dovoljno dugo da bi spriječio pojavu bolesti.

Kako je rekla, Lajmska bolest ili Lajmska borelioza najopasnija je posljedica ugriza krpelja, te se simptomi bolesti mogu pojaviti nakon tri do 32 dana od uboda.

“Na početku je prisutna lokalna reakcija u vidu otoka i crvenila, a zatim se javljaju ostali simptomi: bolovi u zglobovima i mišićima, temperatura i malaksalost, glavobolja”, pojasnila je Ahmićeva.

nezavisne.com