miljana antonicMiljana Antonić, stonoteniserka Prijedora, braneći boje reprezentacije BiH nastupiće na ekipnom svetskom prvenstvu, koje se od 27.aprila do 5.maja održava u Tokiju. I ženska i muška selekcija nalaze se u drugoj diviziji, a djevojkama, koje predvodi selektor Igor Mihailović iz Banjaluke, cilj je opstanak, s obzirom da su se sa prošlog šampionata u glavnom gradu Francuske Parizu, plasirale iz treće divizije u ovaj rang.

-Pripreme su obavljene u Brčkom gde se vrijedno treniralo, ali s obzirom na to koliko se u ping-pong ulaže teško je očekivati značajnije pomake – smatra Slavko Antonić, predsjednik Stonoteniskog saveza BiH.

Provjereni sportski radnik iz Prijedora, koji se, kao prvi čovjek sa bh. prostora nalazi i na čelu Balkanskog stonoteniskog saveza (BTTU) biće vođa puta u Japanu, ujedno i delegat na kongresima Svjetske stonoteniske federacije ITTF, te evropske (ETTU) i mediteranske (MTTU) stonoteniske asocijacije.

Ovo je izuzetna sportska manifestacija, jer prvi čovjek ITTF-a Adam Čavara želi najveći broj zemalja i očekuje ih se najmanje 220, što ilustruje snagu takmičenja. Ipak, čini se da ni u Republici Srpskoj i BiH ne posvećuju pažnju sportovima sa dugom tradicijom i dometima klubova još i u vremenu bivše nam zajedničke države, uz, svo uvažavanje da se mladi bave sportom, afirmišući u Banjaluci i Sarajevu neke nove discipline, među njima i vaterpolo u kojem se gotovo i ne pamti prisustvo, a kamoli neki značajniji dometi.

Jer, pozivajući se na prošlost, potvrda uspjeha je, u nekim novim okolnostima i u sadašnjim okvirima. Nekada je sarajevska Bosna u košarci bila šampion Evrope, pa ne čudi što su aleksandrovačka Igokea i Široki Brijeg posljednjih godina prepoznatljivi u regionalnim okvirima, ali i mnogo šire. Nažalost, ni preporuka da je u ženskoj košarci tuzlansko Jedinstvo, takođe slovilo za najbolji klub Starog kontinenta, a da je najbolja rukometašica planete Svetlana Kitić iz BiH u „dejtonskoj zemlji“ već duže vrijeme ne opominje one koji brinu o sportu da su joj potrebne valjda i seniorske ženske reprezentacije.

A kada je o sotonom tenisu riječ, još prije četiri i po decenije (1969) održano je međunarodno prvenstvo Jugoslavije u Sarajevu, koje će četiri godine kasnije biti domaćin svetskog prvenstva u ovom sportu. Broj selekcija učesnica u Japanu, dovoljno govori o toj snazi, ali i samoj afirmaciji RS i BiH kada se nađu u jednoj takvoj konkurenciji i promovišu podneblje odakle dolaze. Velika je zato stvar što Mihailović i Antonićevi iz Srpske putuju u zemlju dalekog Istoka.

N. Đerić