avaz-ostavila dijete da prosi (1)Devetogodišnja djevojčica satima je u subotu stajala na vjetru u naselju Urije u Prijedoru u neposrednoj blizini tržnog centra, gdje je, prema instrukcijama majke Lejle Nedić, morala prositi!

Lažne priče

Osiguranje tržnog centra primijetilo je dijete koje je plakalo i dozivalo majku. Kako saznajemo, djevojčica nije htjela da se pomjeri s mjesta na kojem ju je, prema njenim trvdnjama, ostavila majka s kojom je u Prijedor došla iz Gradačca.

-Mama mi je kazala da je čekam dok ona ne pomogne svojoj prijateljici da nešto napravi – kazala je djevojčica.

Ona je tokom razgovora s radnicima osiguranja, a kasnije i policijom, koja je došla na lice mjesta, često mijenjala verzije svoje priče. U jednoj od njih spominjala je i da je mama u autu otišla s nekim čikom, u novoj opet da ne ide u školu i da boravi u domu u koji ne želi da se vrati.

Nije htjela ni da jede, a u ruci je držala čokoladu, koju je, kako je kazala, dobila od jednog čovjeka. I osiguranje i policija posumnjali su da djevojčica, prema naredbi majke, zapravo prosi. Djevojčica je s parkinga otišla tek kad je primijećena. Oni koji s pozvali policiju vjeruju da je u skladu s tim i mijenjala priču, jer nije htjela da se sazna ko ju je tu doveo. Radnici osiguranja koji su pozvali policiju vjeruju da je zbog toga i mijenjala priču, jer iz straha nije htjela da se sazna ko ju je i zbog čega doveo na parking. Interesantno je da je nakon njenog odlaska na parking stigla „zamjena“, nešto starija i u prošnji, očito, iskusnija djevojčica.

avaz-ostavila dijete da prosi (2)Kako saznajemo majka i djevojčica u Prijedor su stigle iz Gradačca prije tri dana, a boravile su kod majčine prijateljice. Prema nezvaničnim informacijama, Lejla Nedić, priču o prosjačenju na koje je navela vlastito dijete pokušala je opravdati pričom da nemaju od čega živjeti te da nemaju drugog načina da zarade, kao i da je ona teško bolesna.

Obaviješten Centar

Marija Matić, portaporol Centra javne bezbjednosti Prijedor, potvrdila je za „Dnevni avaz“ da je riječ o prosjačenju. Policija je uspjela pronaći majku, kojoj je vraćeno dijete i uručen prekršajni nalog zbog navođenja djeteta na prosjačenje. O slučaju je obaviješten i Centar za socijalni rad u Prijedoru.

Dnevni avaz