Vijest da je Hasan Dudić riješio da angažuje advokate da bi oduzeo prava na pjesme koje je osamdesetih davao pjevačima i pravio zvijezde od njih, a oni sada okreću glavu od njega i neće ni da se pozdrave s njim na ulici, šokirala je estradu.

On je zbog toga, kako kaže, riješio da ih odere na sudu i zabrani im da pjevaju njegove hitove, a prava na njih daće bratanici Ildi Šaulić da ih prepjeva.

Jedna od spornih pjesama je i čuveni hit “Oj, jarane, jarane” koji je otpjevao Halid Muslimović.

Ovim povodom oglasio se Muslimović koji je šokiran ovim Hasanovim postupkom.

– Autor te pjesme je Bora Višnjički. Ja nemam razlog da se srećem s njim. Ne znam što tu priču nije pričao tri mjeseca poslije izlaska pjesme, a ne 40 godina kasnije?! To nema nikakve veze sa njim. Hasana poštujem kao autora i pjevača, ali to nema veze s mozgom šta priča. Ja sa autorstvom nemam veze, za to je zadužen Sokoj, nije mi jasno što sam mu ja pao na pamet – rekao nam je Halid, a onda nas uputio i na kompozitora Boru Višnjičkog.

I Višnjički je ostao zbunjen Hasanovim riječima da će da ga tuži, nazvavši ga “ludakom”.

– Jednom sam gledao Hasana na TV – u kada je to pričao. Smatrao sam to neozbiljnim i nisam reagovao, ali sada… Ja sam i njemu radio ploče. Tačno je da je pjesmu prvi snimio Slobodan Trifunov, ali ju je Halid otpjevao da bude hit. Ja sam komponovao tu pjesmu. Dudić je totalno odlijepio. Star sam da idem po sudovima. Ako me stvarno bude tužio, može da ide u ludnicu. Imam 10 svjedoka kad smo to snimali u studiju – poručio nam je kompozitor.

Jedna od onih koji su se našli na Dudićevom udaru bila je i Ana Bekuta, koja se trenutno nalazi u Americi, i koja je poručila da ne daje izjave za medije dok ne prođe godinu dana od smrti njenog partnera Milutina Mrkonjića.

express/kurir