Pored starih hrastova i groblјa koje narod zove „Spasište“, crkva brvnara u Busnovima već 150 godina dočekuje vjerujući narod. Vješte ruke i volјa naroda izgradile su je 1870. godine, a posvećena je Vaznesenju Isusa Hrista. Crkva nikada nije bila porušena, a obnavlјana je više puta. Zadnji put obnovlјena je 1994. godine.

Staru crkvu brvnaru u Busnovima narod još zove i Crkva Spasovica, a nekada su je zvali i Stojića crkva. Prema predanju, ferman za njenu izgradnju iz Carigrada je donio mještanin Jovan Stojić pa su je po njemu jedno vrijeme i zvali. Predanje dalјe kaže da je crkva prvobitno trebalo da bude sagrađena na mjestu koje zovu Živanića bare. Narodu to nije odgovaralo, a legenda pripovijeda da je tokom noći građa prešla na drugo mjesto i osvanula tamo gdje se danas nalazi crkva i gdje je narod želio da bude.

“Građa je bila pripremlјena da se crkva gradi u mjestu Živanića bare, ali narod je želio da se crkva vidi izdaleka, da bude kao svjetionik i da sunce kada izađe prvo u nju pogleda i prema predanju, prenijeli su tu građu na ovo brdo gdje se danas crkva nalazi. Turcima su rekli da je ona na čudesan način prešla na ovo mjesto. Po tom starom predanju, Turci su to odobrili i crkva je sagrađena na ovom mjestu”, priča mladi paroh busnovski Mihajlo Šinik.

U teškim vremenima srpski narod se okuplјao oko svojih svetinja. Okuplјao se i oko crkve brvnare u Busnovima, krijepio dušu i jačao vjeru. Prilazeći joj, vjerujući narod je crkvu činio živom i zajedno s njom duhovno se uzdizao.

“Naravno, u prvobitna vremena bilo je puno više naroda. Ako možemo tako reći, selo je nastalo i bilo razbijenog tipa, jer tadašnji turski propisi nisu dozvolјavali da se prave ušorena sela, sela sa više kuća, nego su bila razbijena, kao što vidimo, ako pogledamno u okolinu, oko ove crkve, gdje su kuće razbacane na sve strane, rasprostranjene. Ipak, vjerni narod se uvijek okuplјao i činio ovu crkvu živom crkvom i radeći puno na njenoj obnovi”, kaže Šinik.

Na postamentu ispred crkve postavlјen je krst, koji je na njoj bio do zadnje obnove 1994. godine. Uz crkvu i stare hrastove i on svjedoči o trajnosti vjere i naroda. A unutra se nalazi časni krst, koji je kum crkve Borislav Kondić nosio u Svetu zemlјu, gdje je osveštan na Isusovom grobu. I kamena ograda oko crkve dar je Borislava Kondića, a paroh Šinik kaže da treba pomenuti i druge donatore, među kojima su Brane Radanović, Predrag Starčević, Mile Jović i Nenad Zdjelar.

IKONE STARE VIŠE OD 170 GODINA

U Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Busnovima čuvaju se i ikone stare više od 170 godina. A svojevrsna ikona ovog kraja bio je sveštenik Dušan Kondić, koji je u crkvi brvnari službovao 66 godina. Prije njega službovao je njegov otac Gavro, a poslije njega sin Nebojša. U blizini crkve, prije 78 godina rođen je vladika banjalučki Jefrem.

kozarski.com