U sali Gradskog pozorišta „Jazavac“ u Banjaluci izveden je muzičko-poetski teatar „S Jesenjinom u srcu“ koji je priredilo Udruženja za očuvanje tradicije iz Prijedora.

Bio je to nastavak realizacije istoimenog projekta ovog Udruženja, koji je započeo 26. oktobra ove godine premijernim izvođenjem pred prepunom salom Pozorišta Prijedor.

Sve tačke u predstavi banjalučka publika popratila je burnim aplauzom.

U publici je bilo književnika, kuturnih radnika, glumaca, muzičara i studenata iz Banje Luke, i drugih gradova.

Po završetku svi posjetioci predstave dobili su na poklon knjigu izabranih pjesama Sergeja Jesenjina „Dajte mi otadžbinu moju“ koju je u okviru ovog projekta pripremio i na srpski jezik preveo profesor Vladimir Krčkovski.

-Za mene je ovo bio dan u slavlju „mangupa“ Sergeja Jesenjina. Drago mi je što još uvijek ima mnogo njegovih poštovaoca i što će stihove ovog velikana poezije upoznati nove generacije – rekla je pjesnikinja Stevka Kozić Preradović, bard poezije Kozare i Republike Srpske.

Ovaj događaj organizovan je uz veliku podršku Udruženja Aleksandar Nevski iz Banja Luke i gospođe Natalije Milaković, rukovodioca Ruskog centra u Banjoj Luci.

-Predivno veče, puno emocija na zadovoljstvo svih prisutnih – rekla je Milakovićeva.

Nakon Prijedora i Banjaluke, članovi Udruženja za očuvanje tradicije u četvrtak, 17. novembra putuju u Bijeljinu gdje će izvesti predstavu u Centru za kulturu „Semberija“, a u nastavku projekta predviđeno je gostovanje i u drugim gradovima Republike Srpske.

Tekst i foto – Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor i www.prijedordanas.com