Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izdao je licencu za izvođenje rudarskih radova firmi “Nemetali” iz Prijedora nakon što je CAPITAL otkrio da ta firma bez licence, ali i bez ugovora o koncesiji godinama vrši eksploataciju gline na ležištu Crna dolina kod Prijedora.

Posebno interesantno je da je Rješenje o ispunjenju uslova za izdavanje licence firmi “Nemetali” resorni ministar donio 27. oktobra, tačno na dan kada je CAPITAL objavio tekst, a to Rješenje objavljeno je tek u današnjem izdanju Službenog glasnika RS.

“Utvrđuje se da “Nemetali” a.d. ispunjava uslove za izdavanje licence za izvođenje rudarskih radova u površinskoj eksploataciji nemetaličnih mineralnih sirovina koje se koriste za dobijanje građevinskog materijala. Licenca važi od 27. oktobra 2022. do 27. oktobra 2026. godine, a provjera ispunjenosti uslova na osnovu kojih je izdata vršiće se u skladu sa odredbama Zakona o rudarstvu”, navodi se u rješenju.

Interesantno je i da iz Ministarstva energetike i rudarstva nismo dobili odgovore na pitanja koja smo im uputili 21. oktobra, dakle šest dana prije objave teksta i isto toliko dana prije nego što je ministar Đokić donio navedeno rješenje na čiji nedostatak smo ukazali u našem tekstu.

Glinu iz Crne doline kod Prijedora već 23 godine eksploatišu na crno

Nismo dobili odgovore na osnovu čega se vrši eksploatacija gline na lokalitetu Crna dolina s obzirom na to da se ta lokacija ne nalazi u javno dostupnom Katastru eksploatacionih polja.

Iz ovog ministarstva nisu odgovorili ni na pitanja da li preduzeće “Nemetali” posjeduje licencu za eksploataciju mineralnih sirovina, kao ni na pitanje na osnovu čega to preduzeće vrši eksploataciju gline na lokalitetu Crna dolina.

Podsjećamo, CAPITAL je objavio da je republički rudarski inspektor 24. avgusta ove godine izvršio vanrednu inspekcijsku kontrolu u firmi “Nemetali” i naredio da u roku od 90 dana obezbijedi ugovor o koncesiji za eksploataciju na ležištu Crna dolina.

U odgovorima na naša pitanja, Inspektorat RS je naveo da „Nemetali“ obavljaju eksploataciju keramičkih i opekarskih glina na ležištu Crna dolina na osnovu rješenja Ministarstva energetike i rudarstva RS od 20. januara 1999. godine.

U konfuznim odgovorima je navedeno da ta firma ne posjeduje odgovarajuću licencu, te da iz tog razloga rudarske radove na ležištu Crna dolina izvodi privredno društvo „Bentonit“ iz Šipova, čiji vlasnik Adam Vitarigov je, slučajno li ne, ujedno i većinski vlasnik “Nemetala”.

capital.ba