Iz budžeta grada Prijedora danas će biti isplaćeno 330.000 KM podsticaja za nabavku mineralnih đubriva i 4.000 KM podsticaja za farmu koka nosilja, izjavio je načelnik Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj Danijel Egić.

On je naveo da je broj korisnika podsticaja za mineralna đubriva sa prošlogodišnjih 540 povećan na ovogodišnjih 870, da je i iznos sredstava za trećinu veći nego prošle godine i da se isplaćuje maksimalnih 30 odsto, budući da je pravilnikom predviđeno do 30 odsto, u zavisnosti od mogućnosti budžeta.

“Naša sela nisu tako mrtva kao što postoji privid. Poljoprivredna proizvodnja se odvija i na povećanom nivou, jer cifre govore tako. Matematika je egzaktna. Mi imamo povećanja na svim budžetskim stavkama, osim proizvodnje na otvorenom prostoru, ali je to uslovljeno vremenskim prilikama. Ostalo je sve povećano”, istakao je Egić.

On je podsjetio da je iz budžeta grada od početka godine isplaćeno više od 450.000 KM podsticaja i subvencija za poljoprivredu, gdje su u svim segmentima povećani i broj korisnika i iznosi sredstava, te da je posebno značajno povećanje površina pod sojom za tri do četiri puta i zadržavnje površina pod kukuruzom uprkos poskupljenju repromaterijala.

“Do kraja godine plan je isplatiti još oko 300.000 KM podsticaja tako da će se godina završiti sa rekordnim iznosom podsticaja i rekordnim brojem korisnika”, dodao je Egić.

prijedorgrad.org