Vlada RS zaustavila je već najavljenu prodaju akcija Rudnika željezne rude Ljubija kod Prijedora. Obrazloženje je za sada ponudio gradonačelnik Prijedora, a ne i Vlada i zainteresovani kupac. U opoziciji kažu: sve je to zbog izbora.

Vlada Republike Srpske zadužila je Investiciono-razvojnu banku (IRB) RS da uputi zahtjev Upravnom odboru Rudnika željezne rude RŽR Ljubija da sazove vanrednu sjednicu Skupštine akcionara radi poništenja dvije odluke o dokapitalizaciji ovog državnog preduzeća, objavljeno je juče.

Odluka je u javnost stigla “preko Prijedora”, čiji je gradonačelnik ponudio objašnjenje za ovakav potez.

“Razlog je to što se u kratkom vremenskom periodu ne mogu izuzeti parcele i imovina za interes lokalne zajednice iz vlasništva preduzeća”, rekao je Slobodan Javor.

Javor je gostujući u Jutarnjem programu “RTRS” ponovio da je sve obustavljeno isključivo zbog toga što u kratkom periodu ne mogu biti izuzete sve lokacije (zemljište) koje se trenutno nalaze u vlasništvu društva, a od interesa su za Grad Prijedor.

U američko-kanadskom konzorcijumu “SE-GEDC Corp.” koji je za 50 miliona maraka trebalo da postane većinski vlasnik prijedorskog rudnikadluka iznenadili su se odlukom Vlade Republike Srpske da obustavi dokapitalizaciju RŽR.

Evgenij Zotov, jedan od akcionara, za portal “Kapital” da ih Vlada Srpske nije obavijestila o razlozima zbog kojih se cijeli proces stopira, ali dodaje da su i bez obavještenja shvatili da je “odluka politički motivisana”.

Opozicione stranke zakazale su za danas protest u Prijedoru. Povod za protest trebalo je da bude protivljenje prodaji rudnika, ali kako sada stvari stoje, pretvoriće se u slavodobitni događaj.

Narodni poslanik Nebojša Vukanović smatra da je pritisak javnosti i opozicije urodio plodom, da se režim prepao naroda, opozicije i protesta i da se “povlače kao kukavice”.

Ivić: RŽR ima nekretnine na Jadranu i u svim glavnim gradovima bivše Jugoslavije
Slično viđenje ima i Duško Ivić (DNS) narodni poslanik iz Prijedora, koji se nekoliko puta oglašavao, tvrdeći da RŽR Ljubija ima imovinu (nekretnine i rudu) ogromne vrijednosti, te da je to glavni razlog prodaje. Takođe, misli da će Vlada završiti prodaju, ako na izborima ne bude promijenjena vlast.

mondo.ba