Zdravstveni radnici u Prijedoru još čekaju da gradonačelnik Slobodan Javor, kadar SNSD-a ispuni obećanje o isplati jednokratne novčane pomoći za rad tokom pandemije virusa korona. Ukoliko se dato obećanje ne ispuni, radnici prijedorske bolnice i Doma zdravlja organizovaće ponovo proteste ispred gradske uprave.

Mnoge lokalne zajednice u Republici Srpskoj novčano su nagradile svoje zdravstvene radnike koji su iznijeli na svojim leđima teret pandemije virusa korona.

Međutim, za zdravstvene radnike u Prijedoru nema ni marke. Zahtjev za jednokratnu pomoć gradskoj upravi upućen je prije skoro godinu dana. Organizovani su i protesti. Sve to bilo je uzalud jer novca u budžetu grada nema, kažu iz gradske uprave. Za sve drugo ima novca, a za nas nema, poručuju zdravstveni radnici.

Davor Hrnjić iz Udružene sindikalne organizacije medicinskih radnika kaže da su zdravstveni radnici u Prijedoru navikli da čekaju.

„Prošlo je godinu dana od našeg zahtjeva upućenog gradskoj upravi. U međuvremenu došlo je do smjene u gradskoj vlasti i imali smo neke sadržajne razgovore tokom kojih dobijamo čvrsta obećanja da će biti isplata, ali nakon toga dolazi do potpunog prekida komunkacije. Tako već dva-tri puta. Svaki put dobijamo neka čvrsta uvjerenja da se sačeka malo. Mi ne znamo koliko je to malo. Čekamo i nećemo odustati”, kaže Hrnjić.

Ivana Davidović iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara ističe da je prošlo godinu dana otkako su predali zahtjev bivšem gradonačelniku.

„Godinu dana ima kako smo predali zahtjev bivšem gradonačelniku i tih 500 maraka nije isto sada i prije godinu dana. Svi znamo kakva je inflacija. Ići ćemo opet sa zahtjevom i u slučaju da se ne ispoštuje u jesen smo spremni na proteste“, kaže Davidovićeva.

Nezadovoljni su i radnici u Domu zdravlja. Njima je pomoć obećana još dok je sadašnji gradonačelnik Slobodan Javor, kadar SNSD-a, bio direktor te ustanove. Oni kako ističu nisu tražili naknadu od grada već iz budžeta te ustanove. Međutim, ni to nisu dobili.

Snježana Dobrijević iz Sindikata medicinskih sestara i tehničara Doma zdravlja kaže da nisu ispoštovani.

„Nije ispoštovano obećanje koje je lično meni sadašnji gradonačelnik, a bivši direktor u više navrata obećao”, tvrdi Dobrijevićeva.

Iz gradske uprave pišu da je u toku priprema rebalansa budžeta nakon čega bi se mogla očekivati isplata po 400 maraka za oko 1030 zdravstvenih radnika.

Nezadovoljni radnici u aprilu mejsecu organizovali su mirne proteste kako bi izrazili nezadovoljstvo jer im iz gradskog budžeta nije isplaćena jednokratna novčana pomoć zbog rada u toku epidemije virusa korona. Poručuju da su na isti korak ponovo spremni i u jesen, ako se ova cjelokupna situacija, do tada ne rješi.

rtvbn.com