U prostorijama Policijske uprave Prijedor je održana redovna konferencija za novinare na kojoj je načelnik Policijske uprave Sretoja Vujanović prezentovao rezultate rada za proteklih šest mjeseci.

Ističući da je na području Policijske uprave održano povoljno stanje bezbjednosti, načelnik Vujanović je rekao da je evidentirano 398 krivičnih djela, odnosno 68 djela ili 14,6% manje u odnosu na isti period prošle godine. Procenat rasvjetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi 64%, dok je procenat ukupne rasvjetljenosti krivičnih djela 87%.

Načelnik Vujanović je istakao da je krivično djelo Teškog ubistva načelnika Sektora kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića rasvijetljeno i da je izvršenje ovog krivičnog djela imalo bitan uticaj na ukupno stanje bezbjednosti na području prijedorske regije. U toku je i rad na rasvjetljavanju krivičnog djela „Teško ubistvo“ počinjeno u martu mjesecu u naselju Kurevo.

Evidentirana su tri krivična djela razbojništva, od kojih su dva rasvjetljena, a rasvijetljena su i dva razbojništva počinjena u prethodnom periodu.

Iz oblasti privrednog kriminaliteta evidentirano je 35 krivičnih djela kojima je pričinjena materijalna šteta u iznosu od oko 1.3220.700 KM. Dvadeset krivičnih djela je koruptivnog karaktera, a nadležnom tužilaštvu podneseno je 11 izvještaja protiv 13 lica.

Iz oblasti zloupotrebe opojnih droga evidentirano je 27 krivičnih djela i 57 prekršaja, dok je iz oblasti javnog reda i mira evidentiran 241 prekršaj.

Evidentirano je 397 saobraćajnih nezgoda, od kojih šest sa smrtnim posljedicama. Stradala su tri vozača automobila, suvozač, biciklista i pješak. Iz saobraćaja su isključena 1.403 vozača, od čega 1.266 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola.

Policijska uprava Prijedor tokom trajanja turističke sezone sprovodi kampanju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske „#101život“, kao i preventivnu kampanju „Lako je brzinu smanjiti“, koje imaju za cilj smanjenje broja smrtno stradalih u saobraćajnim nezgodama i povećanje nivoa bezbjednosti saobraćaja.

Na kraju konferencije načelnik Vujanović apelovao je na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajna pravila i propise, a građanima je uputio apel da za vrijeme godišnjih odmora posebnu pažnju posvete zaštiti svoje imovine.

PU Prijedor