Unazad nekoliko godina u apotekama u Republici Srpskoj se teško može pronaći lijek „diazepam klizma“. Ovaj lijek se mora dati epileptičarima tokom epileptičkih napada, ali i djeci tokom konvulzija usljed visoke temperature.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja navode da ovaj lijek nije registrovan na tržištu lijekova Bosne i Hercegovine, ali da je to posao Agencije za lijekove BiH. Iz Fonda ističu da je neophodan bolja snabdjevenost tržišta lijekovima kako u cjelosti zdravstveni sistem ne bi ispaštao.

Koliko je lijek diazepam klizma bitan za oboljele tokom epileptičnih napada dobro zna Prijedorčanka Biljana Tomić. Ona ističe da njenog sina ovaj lijek vraća u život tokom napada. Navodi da ima dana kada diazepam klizmu mora i nekoliko puta dati sinu jer, nažalost ima više napada. Međutim, još veći problemi nastali su unazad nekoliko godina jer je diazepma klizmu teško pronaći na rafama apoteka. Tomićeva priča da joj apotekarke koje je poznaju sačuvaju klizmu koja se pojavi, ali tvrdi da to nije više klizma Njemačkog, već Turskog proizvođača. Osim što rijetko dođe do ovog lijeka, Tomićeva koja je inače predsjednik Udruženja paraplegičara Prijedor smatra da on nema ni isto dejstvo, te da je njegovo pakovanje grubo za pacijente tokom primjene lijeka.

– Svaki pacijent je individualan slučaj. Ako osoba kao moje dijete ima 70 kilograma, ima paralizu i teški oblike epilepsije, ima redovnu terapiju i ne prihvata dizepam tablete kao ni injekcije, ja sam onda primorana na klizme, jer to je jedini način da se to dijete dovede da se vrati životu da progleda da se smiri -ističe ona.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske objašnjavaju da lijek „diazepam, mikroklizma“ od 5 mg, nije registrovan na tržištu lijekova Bosne i Hercegovine. Navode da se svi lijekovi koji nemaju dozvolu za promet Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, odnosno nisu registrovani na tržištu BiH, nabavljaju putem interventnog uvoza.

– Da bi omogućio dostupnost lijeka za osiguranike, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ovaj lijek nabavlja putem javnih nabavki i trenutno je dostupan u bolnicama i nalazi se na Osnovnoj bolničkoj listi lijekova . Zdravstvenim ustanovama isporučuje se planiranom dinamikom i u skladu sa potpisanim ugovorom. Osim toga, Fond je omogućio i refundaciju troškova ukoliko osiguranici negdje sami kupe ovaj lijek, jer smo lijek uvrstili i na Listu A1, to su lijekovi koji nisu registrovani, a Fond ih refundira, a sve u cilju da osiguranicima bar na ovaj način olakšamo situaciju-saopštili su iz Fonda RS.

Iz Fonda dodaju da svi lijekovi koji spadaju u grupu psihogenih supstanci, kao što je i ovaj lijek, moraju imati dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH da bi se uvezli, jer imaju poseban režim uvoza. Međutim, zašto ovaj lijek koji je neophodan epileptičarima i djeci tokom konvulzija nije registrovan na tržištu BiH iz Agencije za lijekove BiH nisu odgovorili.

srpskainfo.com