Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor obišao je danas lokaciju u Starom Gradu gdje je u toku uređenje gradske plaže.

On je tom prilikom novinarima izjavio da je Gradska uprava uvažila želju brojnih građana koji su tražili da plaža bude uređena na lokaciji na kojoj su se, šezdesetih godina prošlog vijeka, rado okupljali i rashlađivali tokom ljeta.

“Mehanizacija trenutno obavlja zemljane radove, a potom će uslijediti betoniranje, postavljanje kabina i tuševa, dok će šetalište biti popločano”, rekao je Javor.

On je dodao da se uređenje obala rijeke Sane odvija u fazama, da je Grad finansirao i uređenje lijeve obale rijeke Sane u Tukovima, u dužini od 300 metara, a radovi se privode kraju i na plaži Ušće.

“Imamo planove da u narednom periodu radimo određene radove i na plaži Žeger i mislim da ćemo ove godine uraditi radove koje unazad 20 godina niko nije uradio. Ono što nam je bio cilj i što smo ranije pričali je da stavimo fokus na našu rijeku Sanu. Smatramo da se tome godinama unazad nije poklanjalo dovoljno pažnje”, rekao je Javor.

On je pohvalio aktiviste Omladinske organizacije “Čuvari Sane”, koji su, kako je rekao, dosad realizovali na desetine radno-ekoloških akcija.

“Znam da građani željno iščekuju čišćenje korita rijeke Sane. Međutim, lokalna zajednica trenutno nije u mogućnosti da sama snosi troškove koji bi iznosili na desetine miliona maraka, ali konstantno pregovaramo sa rukovodstvom Voda Srpske na tu temu”, rekao je Javor.

On je pozvao sve građane, kako starosjedioce, tako i one koji su na proputovanju kroz Prijedor, da ličnim primjerom doprinesu očuvanju rijeke Sane i njenih obala.
Predsjednik Omladinske organizacije “Čuvari Sane”Milan Sadžak pohvalio je rukovodstvo grada koje je prepoznalo pravu vrijednost Sane te izrazio zadovoljstvo što će se uskoro krenuti u rješavanje kanalizacije na dijelu “Krajina-Celpak”.

“Nekoliko kanalizacionih ispusta ide direktno u Sanu, a rješavanje ovog problema biće od izuzetnog značaja za očuvanje same rijeke što je isto tako značajno kao i uređenje njene obale”, rekao je Sadžak.

prijedorgrad.org