Tradicionalna manifestacija “Konferencija beba” organizovana je danas u Prijedor nakon dvije godine pauze zbog pandemije virusa korona.

U LJetnoj bašti okupilo se oko 160 beba od ukupno 486 koliko ih je rođeno u periodu od 29.juna prošle godine pa do dana održavanja ove konferencije.

Upoređujući ove podatke sa istim periodom prošle godine rođeno je 20 beba manje odnosno u istom periodu prošle godine rođeno je 506 beba.

Organizator ovogodišnje konferencije beba je bio Grad Prijedor uz podršku Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

Na konferenciji je izabrano tročlano predsjedništvo koje čine najmlađa i najstarija beba, Viktor Radanović rođen 1.juna ove godine i Nađa Čelebić rođena 30.juna 2021.godine, te Mia Marijanović rođena 20.oktobra 2021.godine, koja je kao osma prinova u svojoj porodici, ponijela titulu bebe sa najviše braće i sestara.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor prigodnim poklonima darovao je tročlano predsjedništvo , ali i Lanu Mikić, bebu rođenu na 16. maj, Dan grada ove godine. Gradonačelnik će naknadno u porodilištu darovati bebe rođene na Vidovdan.

“Viktor će za tri dana napuniti mjesec dana. Pored njega imam trogodišnju kćerku Sonju. Manifestacije poput Konferencije beba zaista su dobre, kako za djecu tako i za roditelje. Svi smo uživali”, rekla je Dajana Radanović, majka najmlađe bebe.

Zahvaljujući Gradskoj upravi i velikom broju javnih preduzeća, privrednika, udruženja i pojedinaca, poklone su dobili i sve bebe učesnice ove manifestacije.

“Ponosni smo na našu djecu, na našu omladinu. Ova manifestacija ima za cilj da promoviše porodicu, roditeljstvo i da podstakne mlade ljude da što prije postanu roditelji. Podrška Grada pronatalitetnoj politici ogleda se, između ostalog, u isplati 500 KM za prvo novorođeno dijete, 600 KM za drugo, te 700 KM za treće i svako sljedeće dijete. Prijedor je jedna od rijetkih lokalnih zajednica koje subvencionišu jedan posto kamate mladim bračnim parovima za kupovinu prve nekretnine”, rekao je gradonačelnik Javor.

On je podsjetio da Grad izdvaja 5.500 KM za jednu proceduru vantjelesne oplodnje, za subvencionisanje troškova boravka u predškolskoj ustanovi 300 KM za svako dijete, a u planu je i subvencija za privatne predškolske ustanove. U ime resornog ministarstva, podijeljene su majice i slikovnice. “Konferencija beba” se održava u više gradova u Republici Srpskoj, s ciljem promovisanja porodičnih vrijednosti i jačanja svijesti o značaju porodice.

prijedorgrad.org