Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor boravio je danas u posjeti opštini Drvar gdje je za učenike osnovne i srednje škole donirao sredstva u iznosu od 22.000 KM.

“Prvo smo bili u osnovnoj školi gdje smo kabinetu informatike donirali sredstva za nabavku opreme, a donirali smo i određena novčana sredstva za sve srednjoškolce, njih ukupno 184 iz Drvara i Bosanskog Grahova. Ovo je mali znak pažnje grada Prijedora za ove divne ljude koji su se vratili i žive u kantonu 10 uz poruku da nisu zaboravljeni i da nisu sami”, poručio je Javor.

On je dodao da, tek sa dolaskom u Drvar, svi postanemo svjedoci koliko su ovi ljudi zapravo i borci za život i za opstanak srpskog naroda u ovim krajevima dodajući da njegova porodica vodi porijeklo iz Drvara.

“Grad Prijedor zna šta znači biti povratnik, u naš grad su se vratili povratnici i ujedno u grad Prijedor su dolazila izbjegla i raseljena lica, tako da ono što me čini posebno srećanim je da smo mi danas jedno, da živimo i dišemo kao jedan narod i , ono što je bitno naglasiti, nema nikakvih turbulencija”, rekao je Javor.

On je najavio i posjetu Bosanskom Petrovcu gdje će, takođe, razgovarati sa srpskim stanovništvom, povratnicima u taj kraj.

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić zahvalila se svom kolegi iz Prijedora na ovoj posjeti ističući da ona ima višestruk značaj.

“Ovo je još jedna potvrda da Republika Srpska, ali i Republika Srbija čvrsto stoje uz povratničke opštine , na čelu sa opštinom Drvar kao najvećom povratničkom opštinom. Svaka pomoć je od izuzetnog značaja, a danas gradonačelnik Prijedora sa svojim saradnicima je donirao našim školama, i osnovnoj i srednjoj školi značajna sredstva koja će umnogome pomoći i našim učenicima , ali i njihovim porodicama obzirom da nam predstoji period matura, upisa na fakultete”, izjavila je Runićeva.

Ona je istakla da se u ovakvim situacijma pored finansijske pomoći, u prvi plan želi istaći ta moralna podrška koja im zaista mnogo znači.

“Ko god se odvažio da se vrati i da živi na ovim prostorima , da živi na području Federacije BiH zaista mora da ima ogromnu dozu hrabrosti , ali i strpljenja da se izbori sa svim nedaćama na koje nailaze više od 20 godina na povratničkom putu i ta moralna podrška veoma nam je značajna”, kazala je Runićeva.

Na humanom gestu gradonačelnika Prijedora zahvalni su danas bili i osnovci i srednjoškolci iz Drvara i njihovi nastavnici i profesori.

Inače, u Drvaru postoji jedna osnovna škola koja ima 316 učenika svrstanih u 20 odjeljenja i jedno područno odjeljenje u Prekaji. Jedina srednja škola u Drvaru ima 184 učenika koji su razvrstani u tri smjera – gimnazija, ekonomska škola i trogodišnji smjer-trgovci. U ovu školu dolaze učenici iz opštine Grahovo i njih je trenutno oko tridesetak.

prijedorgrad.org