Povodom 126 godina od rođenja i osam decenija od pogibije Mladena Stojanovića, brojne delegacije danas su položile vijence kod spomenika partizanskom doktoru, ispred zgrade Gradske uprave Prijedor. Iz prijedorskog SUBNOR-a, organizatora ove tradicionalne manifestacije, podsjetili su zbog čega se Kozara i ovaj kraj ponose doktorom Mladenom. Osim patriotizmom i hrabrošću, Stojanović se isticao i svojom humanošću. Bio je poznat kao narodni doktor, koji je besplatno liječio sirotinju.

“Prijedor je ostao vjeran tradiciji i još od otkrivanja ovog spomenika, davne 1952. godine, održavamo pomen na doktora Mladena Stojanovića. To je prilika da se okupimo i podsjetimo njegove veličine i značaja, ne samo za Potkozarje, nego i za prostor bivše Jugoslavije”, rekao je Veljko Rodić, predsjednik Gradske organizacije SUBNOR-a Prijedor.

“Doktor Mladen bio je ljekar i srčan vizionar, veliki borac za slobodu naroda, vođa i prijatelj kozaračkih duša, koji ih je poveo u slobodu i čije ime svi potomci potkozarskog življa s ponosom izgovaraju”, rekao je, obraćajući se na današnjem skupu, Andrija Vukotić, direktor prijedorske bolnice, koja nosi ime Mladena Stojanovića.

Među brojnim delegacijama, vijence su položili i čelnici Grada Prijedora. Odali su poštovanje heroju koji je, po riječima gradonačelnika Slobodana Javora, i prije izbijanja narodnog ustanka, ušao u krajišku pjesmu.

“Narod je uvijek volio i poštovao svog doktora, čuvenog Mladena sa Kozare, iz više razloga. Ovi naši krajevi uvijek pamte i cijene herojstvo. Kod njegovog spomenika uvijek su dolazili poštovaoci Mladenovog lika i djela, te svi oni koji čuvaju ideju antifašizma naših predaka, kao i poštovanje svih žrtava, svih naroda i svih nacija”, poručio je Javor.

Ove godine, sjećanje na doktora Mladena biće popraćeno višednevnim manifestacijama u organizaciji prijedorskog Udruženja za očuvanje tradicije, uz učešće organizacija i udruženja koje nose ime ovog narodnog heroja.

kozarski.com