Skandal koji je prošle godine napravio bivši gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović, kao i izbori koji su održani kao posljedica toga, napravili su pravu pometnju u Gradskoj upravi.

Tako je studentima u decembru isplaćena jedna stipendija više koju sada u Odjeljenju za finansije na sve načine pokušavaju da nadoknade. Zbog toga će oni koji se i ove godine stipendiraju dobiti jednu manje, dok je studentima koji su završili školovanje poslat Zahtjev za povrat uz prijetnju sudom.

– Obavještavam vas da vam je greškom isplaćena stipendija. Obradu je vršio službenik koji je radio na zamjeni, te je načinjen propust i gdje vam je isplaćena jedna stipendija više – stoji u dopisu iz Odjeljenja za finansije jednom studentu.

U njemu se on upozorava na sankcije ukoliko u što kraćem roku ne vrati novac.

– Ukoliko ne izvršite povrat stipendije u što kraćem roku, bićemo u situaciji da postupimo u skladu sa članom 5. Ugovora i obratimo se nadležnom Osnovnom sudu u Prijedoru – piše u dopisu.

Jedan od studenata koji je ovu priču podijelio sa portalom mojasrpska.info, kaže da je razočaran pristupom Gradske uprave.

– Prijete mi tužbom iako nemam nikakve veze niti je moja odgovornost za nastalu grešku. Osjećam se kao da sam nešto ukrao, a ne zaslužio svojim znanjem. Takođe, traže da vratim novac u što kraćem roku. Ko taj rok određuje. Da li je to dan, sedmica, mjesec – pita se on.

Tvrdi kako su njegovom kolegi koji još studira, ove godine umjesto tri uplaćene dvije stipendije.

– Međutim, njega niko nije ni usmeno ni pismeno upozorio da u ovoj godini računa na jednu stipendiju manje iako u Gradskoj upravi imaju kontakte svih stipendista – kazao nam je on.

U Odjeljenju za finansije poručuju kako im cilj nije bio zastrašivanje, već da su se jednostavno pozvali na odredbe ugovora.

– Iskreno nam je žao ako se neko osjetio uvrijeđenim, jer nikom to nije bila namjera – poručuju oni.

Kažu kako službenik koji je napravi grešku više ne radi u upravi, ali da od odgovornosti ne bježe ni njegovi nadređeni.

Smatraju da su studenti pogrešno shvatili njihov zahtjev za povrat stipendije u “što kraćem roku”.

– To je navedeno zbog toga što niko nije želio da vrši pritisak sa određivanjem datuma i određivanja ultimatuma našim studentima jer smo svjesni činjenice da šteta nije nastala njihovom, već našom greškom. Nema tačnog roka za povrat stipendije i stojimo na raspolaganju za sve dalje dogovore pojedinačno. Želimo istaći i činjenicu da se i sami studenti javljaju i vrše povrat stipendije, koja kako kažu, nije njihova – zaključuju u nadležnom odjeljenju.

Prijedor je u prošloj godini stipendirao 507 studenata i učenika, a u ovoj godini 791.

Od 29.520 maraka koje su pogrešno uplaćene, 18.480 maraka je obustavljeno od stipendista u ovoj godini, dok se 11.040 KM traži od studenata koji ih više ne primaju.

Pojedinačni iznos mjesečne stipendije je 120 maraka.

Dok Gradska uprava pokušava da naplati nešto više od 11.000 maraka treba napomenuti kako su pojedini direktori gradskih institucija u Prijedoru mjesečno na telefonske račune trošili više od 700 KM.

mojasrpska.info