U Republici Srpskoj počeo je tromjesečni program pripreme djece pred polazak u školu, koji u Prijedoru pohađa 246 djece. Program je namijenjen djeci koja u ovoj godini polaze u prvi razred, a do sada nisu bila obuhvaćena nekim vidom predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Prvo razdvajanje od roditelja i dolazak u nepoznatu sredinu, većini mališana teško pada. Zato su se u Područnom odjeljenju Osnovne škole “Desanka Maksimović” u Donjim Garevcima potrudili da, priredbom i slatkišima, požele dobrodošlicu svojim mlađim drugarima, koji na jesen kreću u prvi razred. Prvog dana programa pripreme pred polazak u školu, djeca su došla u pratnji roditelja, a među njima je bila iVesna Ševo, majka male Jovane.

“Treba da se uči, vrijeme je, a dobro je da se djeca navikavaju na školu, vršnjake i učiteljicu”, rekla je Ševo.

Program je besplatan, jer Vlada RS snosi sve troškove, kao i plaćanje vaspitača i učitelja koji rade s djecom. Sa mališanima u Donjim Garevcima, naredna tri mjeseca radiće Bojana Sučević.

“Pripremni program mnogo znači, kako roditeljima tako i mališanima, jer će na ovaj način moći da unaprijede svoje komunikacijske vještine, zajedno sa ostalim drugarima. Moći će da stvore određene radne navike koje su potrebne u ovom periodu”, rekla je učiteljica Bojana Sučević.

Priprema djece pred polazak u školu realizuje se u periodu od 1. marta do 31. maja, u trajanju od tri sata dnevno, a prijedorska škola “Desanka Maksimović” redovno učestvuje u ovom programu resornog ministarstva.

“Ove godine, program smo organizovali za buduće prvačiće u Područnom odjeljenju Donji Garevci. Uključeno je 12 učenika koji će u školi provoditi vrijeme onako kako je to predviđeno”, rekao je Zdravko Budimir, direktor OŠ “Desanka Maksimović” Prijedor.

U Dječijem vrtiću “Radost” pripremnim programom obuhvaćeno je 62 djece. Prednosti su brojne.

“Cilj pripremnog programa je da uključi djecu koja dosad nisu bila obuhvaćena institucionalnim vaspitanjem i obrazovanjem. Proći će proces socijalizacije, naviknuti se na organizovan rad te steći korisna znanja o slovima i brojevima. To ih čeka u prvom razredu, a biće, na neki način, usklađeni s djecom koja su već prošla vrtićki program”, rekla je Gordana Lovrić, pomoćnik direktora vrtića “Radost”.

Vlada Republike Srpske obezbijedila je 450.465 KM za realizaciju ovogodišnjeg programa u koji je uključeno 3.869 djece u Srpskoj.

kozarski.com