os branko copicOsnovna škola /OŠ/ “Branko Ćopić” iz Prijedora biće domaćin djeci iz OŠ “Dositej Obradović” iz kosovske opštine Gnjilane od 22. do 29. avgusta.

Direktor OŠ “Branko Ćopić” Prijedor Sanja Munjiza rekla je danas Srni da će đaci ove škole ugostiti 48 učenika iz Gnjilana, uzrasta od 10 do 14 godina, i da će im njihove porodice obezbijediti hranu i smještaj, dok će grad Prijedor snositi troškove smještaja, hrane i puta za nastavnike i vozače.

“Ostvarili smo kontakt sa školom u Gnjilanu, i sada očekujemo spisak djece da bismo ih već mogli rasporediti. Od roditelja naših đaka dobili smo pisane saglasnosti o prihvatanju brige za po jedno ili za po dvoje djece sa Kosova”, navela je Munjiza.

Ona je najavila da će se škola domaćin potruditi da za goste sa Kosova organizuje razne sadržaje tokom sedmodnevnog boravka u gradu na Sani, a pripremiće im i poklone – školske torbe i školski pribor za narednu školsku godinu.

“Planiramo djecu voditi na bazen, u kino, na Mrakovicu, u obilazak grada, u manastir Moštanicu i u posjetu našoj školi u vrijeme svečanosti povodom prijema novih prvačića, a za pomoć ćemo se obratiti javnim ustanovama grada Prijedora i privrednim subjektima”, najavila je Munjiza.

Grad Prijedor prihvatio je učešće u projektu “Ugostimo i spojimo srpsku djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske” koji četvrti put realizuje Odbor za pomoć Srbima Kosmeta.

Odbor je poslao dopise u 35 lokalnih zajednica Republike Srpske i pozvao ih da od 22. do 29. avgusta ugoste srpsku djecu sa Kosova i Metohije, i da se za učešće u ovom humanitarnom projektu prijave do kraja marta.

“Zahvaljujemo gradu Prijedoru koji je među prvima odgovorio na naš dopis i odlučio da podrži projekat, te na taj način pomogne srpskom narodu Kosmeta koji živi veoma teško, naročito na jugu pokrajine”, saopšteno je ranije iz Odbora.

Ovaj projekat podržali su Odbor Ministarstva spoljnjih poslova Srbije za saradnju sa Srbima u regionu i Kancelarija za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije.

SRNA