Timovi porodične medicine Doma zdravlja Prijedor od prošlog mjeseca u radu koriste novi sistem pod nazivom Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS). Iz prijedorskog Doma zdravlja poručuju da je zbog prelaska na novi sistem primjećeno duže čekanje pacijenta.

Pomoćnik direktora za medicinska pitanja Doma zdravlja Prijedor, Dijana Đerić, ističe da bi ovaj program trebalo da olakša rad ljekara, kao i lječenje pacijenta.

“Program je napravljen da olakša kako nama tako i pacijentima, da omogući da imamo elektronsko naručivanje, kao i povezivanje sa sekundarnim i tercijarnim nivoima i sa apotekama, tako da više pacijenti ne bi trebali da dolaze uopšte u Dom zdravlja ukoliko im samo treba produženje hronične terapije, nego bi se samim tim javljali odmah u apoteku, i na taj način ne bi se stvarale vještačke gužve, ali to je tek sada u budućnosti, tako da za sada vidite još gužve u porodičnoj. Uzrok je malo i program, a uzrok je i nedostatak ljekara”. kaže Đerićeva.

Direktor bolnice „Doktor Mladen Stojanović“ iz Prijedora Andrija Vukotić priča da je ova zdravstvena ustanova prošle godine počela da koristi IZIS, ali da primjećuju određene poteškoće u radu novog programa.

“Kada nam je loš internet mi ne možemo da se ulogujemo, nekada se desi da bude 15, 20 i 30 pacijenata kroz pojedine ambulante i da zablokira sve”, kaže Vukotić.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske uvjeravaju da je potrebno vrijeme da se zdravstveni radnici prilagode načinu rada u novom programu, a da su gužve u domovima zdravlja pretežno posljedica epidemiološke situacije.

IZIS podrazumijeva uvezivanje zdravstvenih ustanova u Srpskoj tako da će svakoj od njih biti dostupni medicinski podaci o pacijentima.

kozarski.com