U Javnoj ustanovi Centar “Sunce” u Prijedoru u ovoj školskoj godini prvi put će biti organizovan pripremni program za predškolce sa razvojnim smetnjama, a od iduće školske godine i vrtić za djecu atipičnog razvoja, najavila je danas direktor ove ustanove Slađana Radaković.

Ona je navela da će program trajati tri mjeseca, da svako dijete koje se prijavljuje mora ima rješenje o kategorizaciji i da će pripremu realizovati defektolog određenog usmjerenja prema potrebama djeteta, odnosno vrstama smetnji.

“Pozivam roditelje da prijave djecu u našu ustanovu. Javni poziv otvoren je do 26. novembra. Djeca koja budu obuhvaćena prorgamom će ovdje, pored individualnog tretmana specifičnog za svako dijete, imati i druge tretmane – od senzornog integratora, logopeda, socijalnog radnika, psihologa, reedukatora, pedagoga i fizioterapeuta”, rekla je Radakovićeva na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Ona je precizirala da se ovaj poziv odnosi na uzrast od pet i šest godina, a da će od iduće školske godine prvi put biti organizovano predškolsko vaspitanje i obrazovanje za djecu od tri do šest godina.

“Osim uvođenja predškolstva kao nove usluge korisnicima, Centar `Sunce` proširio je djelatnost još jednom novom uslugom. Rješenjem Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske naš centar je prerastao u resursni centar za inkluzivno vaspitanje i obrazovanje na način da će pružati stručnu pomoć predškolskim ustanovama i osnovnim školama sa područja 15 opština i gradova u Republici Srpskoj”, izjavila je Radakovićeva.

Predškolskim ustanovama, osnovnim školama i roditeljima djece sa smetnjama u razvoju, te široj društvenoj zajednici, posredstvom pet defektologa raspoređenih na terenski rad, Centar “Sunce” pruža usluge u Prijedoru, Oštroj Luci, Kostajnici, Novom Gradu, Krupi na Uni, Kozarskoj Dubici, Gradišci, Srpcu, Prnjavoru, Nevesinju, Gacku, Berkovićima, Bileći, LJubinju i Trebinju.

SRNA