Na Popovića brdu kod Oštre Luke danas je održana 249. Grmečka korida.

Ove godine pobjedu je odnio bik Brizan, vlasnika Ante Mikulića iz Širokog Brijega.

– Druženje je na prvom mjestu, mada volim pobijediti. Fino sam dočekan i uvijek je tako, ali pobjeda je pobjeda. Važna nam je svima ljubav prema ovim životinjama koje uzgajamo – rekao je Mikulić.

Održavanjem koride, nastavljena je tradicija duga gotovo dva i po vijeka.

Ove godine, zbog epidemiološke situacije i mjera posjetilaca i učesnika je bilo manje. Izostao je narodni zbor i muzika, tu su bili samo strastveni koridari i vlasnici bikova.

Ipak, Grmečlije i malobrojni gosti sa oduševljenjem su dočekali borbe bikova u improvizovanoj areni, vlasnika iz Mrkonjić Grada, Posušja i Širokog Brijega.

Kao svaka, i ova manifestacija sa tradicijom od skoro dva vijeka, ima svoj cilj.

– Smatrali smo da je to tako vrijedna tradicija koju ne treba prekidati i koju bi neke veće evropske zemlje iskoristile za svoju promociju i predstavljanje svijetu kao nenadmašnu na ovim prostorima – rekao je predsjednik Organizacionog odbora 249. Grmečke koride

Organizator manifestacije je opština Oštra Luka.

Načelnik opštine Dragan Mastikosa izjavio je da je cilj i značaj ove manifestacije okupljanje Sanjana.

– S obzirom na to da su na snazi mjere okupljanja do 120 građana, mi nismo mogli kao veće lokalne zajednice da organizujemo veće okupljanje, tako da smo se danas okupili da se tradicija bodljave bikova nastavi i to u samo tri borbe četiri bika u teškoj kategoriji – rekao je Mastikosa.

Grmečka korida održavala se na Međeđem brdu do devedesetih godina prošlog vijeka, a kad se srpsko stanovništvo 1995. godine iselilo iz Sanskog Mosta i formiralo opštinu Srpski Sanski Most, danas Oštru Luku, ta tradicija je očuvana, te se od 1997. godine korida održava na Popovića brdu.

RTRS