U Prijedoru je promovisana brošura pod nazivom “Zaštita od požara za vrijeme žetvenih radova”, na čijoj izradi su radili predstavnici Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Prijedor i gradskog Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Vršilac dužnosti starješine Teritorijalne vatrogasno spasilačke jedinice Prijedor Radovan Martić izjavio je novinarima da je prošle godine bilo 10 požara koje je izazvala nepažnja građana ili je uzrok bio spaljivanje žetvenih ostataka.

“Jedan od načina da se to ovog ljeta spriječi, jeste preventivno djelovanje i informisanje poljoprivrednika. Brošura sadrži savjete na koji način urediti parcele prije početka žetve i pripremiti poljoprivredne mašine da bi se rizik od požara sveo na najmanju moguću mjeru”, rekao je Martić.

Navedeni su i najčešći uzroci požara u proteklom periodu, te nabrojana osnovna sredstva i oprema za gašenje požara kojom treba da budu opremljene poljoprivredne mašine.

Iz Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj ukazano je da paljenje strništa nije poželjno, jer nanosi velike štete zemljištu.

Na taj način se spaljuju i svi korisni organizmi u oraničkom sloju, navodi se u brošuri.

Brošura će biti distribuirana poljoprivrednicima posredstvom Odsjeka za mjesne zajednice. Objavljena je u tiražu od 150 primjeraka, a ukoliko bude potrebno, štampaće se nova izdanja

prijedorgrad.org