Ekipa sela Jutrogošta pobjednik je prve ovogodišnje kulturno-zabavne manifestacije ” Selo veselo”, koja je u nedjelju održana u selu Donja Dragotinja.

Osim ekipa domaćina i pobjednika u ovom nadmetanju sela učestvovala je i ekipa Cikota.

Pobjednički pehar uručio je gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović koji je, kao pokrovitelj manifestacije, istakao da ona treba da doprinese oživljavanju sela.

“Ono što nam treba je da se družimo, da razmjenjujemo prijateljstva, iskustva, treba da budemo složni i jedinstveni jer samo tako možemo opstati na ovim prostorima”, rekao je Pavlović.

On je dodao da je ovo prilika i da se upoznaju prilike i potrebe prijedorskih sela te da njihovi stanovnici znaju da nisu i neće biti zaboravljeni.

“Svima su potrebni, putevi, voda, sanacija i izgradnja društvenih domova i škola i mi ćemo u granicama mogućnosti gradskog budžeta nastojati da neke od tih problema rješavamo”, rekao je Pavlović.

Kapiten pobjedničke ekipe Bojan Milašinović je izrazio zadovoljstvo što je povoljnija epidemiološka situacija omogućila da i ove godine krene ovaj karavan kroz prijedorska sela.

“Mi se uvijek odazivamo da učestvujemo u ovom događaju jer tako vidimo način da naša sela ožive i srećni smo što smo ovdje večeras bili najbolji”,rekao je Milašinović.

Idejni tvorac manifestacije “Selo veselo” Saša Goronja je izjavio je da manifestacija svake godine okupi 16 sela na četiri mjesta,a peti susret sela na kraju ljeta donosi finalnog pobjednika.

“Cilj manifestacije je oživljavanje i unaprijeđenje društvenog života u prijedorskim selima, uz podsticanje i promovisanje rada kulturnih stvaralaca svih generacija, a čini se da je ona sada dobrodošla u vrijeme kada mjere popuštaju nakon gotovo godinu i po dana korone i izolovanosti kada da nam je društveni život bio sveden na minimum”, rekao je Goronja.

Ekipe sela su se takmičile u tradicionalnim igrama kao što su navlačenje konopca, nabacivanje obruča, trčanje u vrećama i bacanje kamena s ramena te u poljoprivrednom kvizu.

U kulturno-zabavnom programu nastupili su članovi folklornog ansambla i vokalne grupe KUD “Šarenica”, muška izvorna grupa “Potkozarje”, vokalni solisti, muzičari, narodni umjetnici.

Medijski pokrovitelj je IPC “Kozarski vjesnik” a prijatelj manifestacije “Autotransport” Prijedor.

Manifestacija se tradicionalno održava kao dio “Prijedorskog ljeta kulture”.

prijedorgrad.org