Nakon godinu dana pauze zbog situacije sa korona virusom, članice Kola srpskih sestara iz Prijedora počele su pripremu vaskršnjih peretaka koji su dio mnogih trpeza tokom najradosnijeg hrišćanskog praznika.

-Tradicija pravljenja peretaka u našem Udruženju je nastavljena a radi se o autohtonom običaju Potkozarja. Naši pereci su veoma traženi i čuveni po kvalitetu, jer ih pripremamo od domaćih jaja i sa strpljenjem, a po recepturi provjerenih domaćica. U skladu sa epidemiološkom situacijom, tokom pripreme poštujemo sve određene mjere – rekla je predsjednica Kola srpskih sestara Jadranka Mijić.

Ona je podsjetila da su članice Udruženja prije dvije godine napravile više od 5.000 peretaka, a sličnu brojku očekuje i ovoga puta.

-Već smo završili preko 2.000 peretaka od oko 3.500 koliko imamo naručenih do danas. Kao i svaki put, dio ćemo donirati određenim ustanovama u našem gradu poput vrtića “Radost”, Doma za starija lica i Udruženja “Neven” – istakla je Mijićeva.

Ona se zahvalila Gradskoj upravi Prijedora na čelu sa gradonačelnikom Pavlovićem što su podržali ovu akciju.

-Ove godine prvi put koristimo novu rernu koju smo nabavili prije godinu i po. Zahvaljujući njenom kapacitetu i bržem pečenju u odnosu na stari šporet, sama izrada peretaka ide mnogo brže i lakše – dodala je predsjednica Kola srpskih sestara Prijedor.

Vaskršnje peretke Kola srpskih sestara Prijedor po cijeni od 1 KM možete naručiti na brojeve telefona 065/433-226 i 065/855-491.

-Pozivam sve svoje sugrađane koji obilježavaju Vaskrs, da, poštujući propisane mjere, to urade dostojanstveno u svojim kućama. Svim pravoslavnim vjernicima čestitam predstojeći najveći hrišćanski praznik riječima “Hristos voskrese-vaistinu voskrese” – poručila je Jadranka Mijić, predsjednica Kola srpskih sestara Prijedor.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com