Štab za vanredne situacije – Saopštenje za javnost

Na 19. sjednici gradskog Štaba za vanredne situacije koja je danas održana u Prijedoru konstatovano je da je, kada je u pitanju Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja, pod zdravstvenim nadzorom 141 lice, da je iz zdravstvenog nadzora izašlo 7.120 lica, da je ukupan broj pozitivnih na korona virus 111 lica, ukupan broj oporavljenih 1472 i preminulih 101 lice.

Konstatovano je da sa nastavkom nastavnog procesa nema zaražene djece u školama, da klastera nema po firmama i da su u pitanju samo porodični klasteri.

Što se tiče Bolnice “Dr Mladen Stojanović” konstatovano je da je situacija nešto bolja nego prethodnih dana i da je trenutno 58 pacijenata, od kojih je 36 lica iz Prijedora, 17 lica iz Novog Grada, 4 lica iz Kozarske Dubice i jedno lice iz Sanskog Mosta. Poboljšanje se ogleda i u podatku da je juče bilo deset otpusta i samo dva prijema novih pacijenata.Tome doprinosi i akutna respiratorna ambulanta koja pri prijedorskom Domi zdravlja radi već nekoliko mjeseci te je kostatovano da kada bi takve ambulante radile pri domovima zdravlja u regiji, bila bi povoljnija situacija u našoj bolnici.

Prema podacima iz Policijske uprave Prijedor tokom pojačane kontrole tokom vikenda izvršen je obilazak i kontrola 120 objekata, od kojih 30 vikendica i privatnih objekata i da su uočena tri prekršaja vezana za ugostiteljske objekte koji su ostali otvoreni poslije dozvoljenog radnog vremena.

U periodu od 8-12.aprila inspekcija je izvršila 46 vanrednih kontrola u cilju sprečavanja širenja virusa korona pri kojima nisu uočene veće nepravilnosti te da se može konstatovati da se privredni subjekti pridržavaju propisanih važećih mjera Instituta za javno zdravstvo i štabova za vanredne situacije.

Pripadnici komunalne policije izvršili su 325 kontrola lica u izolaciji pri kojima nije bilo kršenja mjera.

Gradski štab za vanredne situacije apeluje na stanovnike grada Prijedora da se pridržavaju propisanih mjera za sprečavanje pojave i širenja virusa korona, a prije svega da poštuju mjere o ograničenom broju lica koja se organizovano okupljaju (do 10 lica), održavaju fizičku distancu od 2 metra, nose zaštitne maske u zatvorenom prostoru, održavaju mjere lične higijene, te da vrše redovno čišćenje i dezinfekciju prostorija u kojima borave i rade. Gradski štab za vanredne situacije će i dalje aktivno pratiti razvoj situacije u vezi sa pojavom i širenjem virusa korona i u skladu sa razvojem događaja blagovremeno donositi zaključke i usmjeravati rad nadležnih službi.

Komandant Štaba
Dalibor Pavlović