Štab za vanredne situacije grada Prijedora

Saopštenje za javnost

Na 18. sjednici gradskog Štaba za vanredne situacije koja je danas održana u Prijedoru konstatovano je da nema značajnijeg pomaka kada je u pitanju epidemiološka situacija u Prijedoru.

Prijedorska bolnica, koja je ujedno i regionalna bolnica, trenutno na kovid odjeljenju liječi 68 pacijenata, od kojih je 38 iz Prijedora, 20 iz Novog Grada i 10 iz Kozarske Dubice. Svi pacijenti imaju težu ili tešku kliničku sliku bolesti koja u većini zahtjeva kiseoničku podršku.

Zabrinjavajući je broj pacijenata iz okolnih opština obzirom na njihov broj stanovnika. Otvaranje dnevnih bolnica u domovima zdravlja bi trebalo rasteretiti prijedorsku bolnicu kada je u pitanju briga o ležećim pacijentima.

Inspekcijski nadzori i kontrole policije i komunalne policije su redovne, te od prošle sjednice Štaba u ponedjeljak, nisu zabilježeni prekršaji niti nepoštivanje emidemioloških mjera. Otvaranje ugostiteljskih objekata i fitnes centara pojačava kontrole i nadzor navedenih organa.

Dezinfekcija javnih površina i šetališta će biti obavljena čim se za to ostvare vremenski uslovi.

U susret otvaranju ugostiteljskih objekata i fitnes centara apelovano je na građane i pravna lica da se pridržavaju mjera za sprečavanje širenja virusa korona.

Iz Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor obavještavaju građane koji su primili prvu komponentu vakcine Sputnjik V da će se revakcinacija, koja slijedi 21 dan nakon vakcinacije, obaviti prema istoj satnici kao i kada je bila vakcinacija te da neće biti posebnog pozivanja građana.

Komandant Štaba
Dalibor Pavlović