Niko neće biti oštećen finansiranjem iz budžeta, poruka je iz prijedorske Gradske uprave.

Budžet je planiran u iznosu oko 41 milion maraka, što je za oko četiri miliona KM manje u odnosu na planirani budžet u 2020.

Šefica Kluba odbornika SDS u Skupštini grada Prijedora, Biljana Knežević, objašnjava da su brojne stavke koje su bile u prošlogodišnjem budžetu u nacrtu budžeta za 2021. godinu svedene na nulu.

– Projekat unapređenja voćarske proizvodnje je sa 45.000 KM spušten na nulu, regres za obnovu poljoprivredne mehanizacije sa 30.000 KM na nulu, projekti proizvodnje povrća i cvijeća u zatvorenom prostoru sa 40.000 KM na nulu – rekla je ona.

Sumnja

Kneževićeva ističe da je budžet netransparentan, jer nadležni iz Gradske uprave tvrde da su stavke koje su spuštene na nulu sada prebačene u okviru drugih stavki.

– Do sada je budžet imao veoma bitne stavke s tačnom namjenom, a oni su stavili pod jednu, iz koje će isplaćivati isto onako onako kako sada dijele funkcije u javnim ustanovama i preduzećima; ko je njihov taj će dobiti – tvrdi ona.

Na nacrt budžeta primjedbu ima i nezavisna odbornica Slađana Radaković, koja je inače direktorka u JU Centar “Sunce”.

– Ukupna iznos za škole je sa 900.000 umanjen na 700.000 KM. Škole još ne znaju koliko će koja novca dobiti iz budžeta i teško je bilo šta planirati. Potrebno je više novca izdvojiti za kulturu i rad kulturnih udruženja kako bi mladi imali gdje da se okupljaju, jer to je bitno za njihovo psihičko zdravlje u vrijeme pandemije virusa korona – upozorila je Radakovićeva.

Krediti

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za finansije grada Prijedora, Maja Kunić, tvrdi da je neophodno da neke pozicije budu manje, kao što se ni neki rashodi nisu mogli smanjiti, jer su u pitanju ugovorene obaveze i krediti.

– Planiran pad prihoda od četiri miliona maraka u odnosu na 2020. godinu i izvjestan deficit od tri miliona maraka za prošlu godinu i u startu imamo sedam miliona maraka manje na raspolaganju. Međutim, nismo smanjili pozicije koje su bitne za vrijeme pandemije, kao što su socijalna davanja, humanitarne organizacije, javne kuhinje, Crveni krst. Čak su predviđena i povećanja najbitnijih pozicija u privredi i poljoprivredi kroz subvencije i podsticaje – navodi Kunićeva.

Kome i koliko sredstava

Ona je kao netačne odbacila tvrdnje da su neke stavke smanjene ili da nisu planirane, dodavši da su neke i povećane.

– Budžet za 2020. godinu je imao pozicije koje su bile amandmanom usvojene i koje su i realizovane. Budući da su realizovane, za nas su završene i nisu ponovo uvrštene u budžet, ali su ostali nazivi tih pozicija zbog praćenja istorije. Postoje i pozicije koje su sintetizovane u jednu, jer ne znamo kome i koliko novca će biti potrebno, a takvih je najviše u društvenim djelatnostima – rekla je Kunićeva.

Dodala je da Odjeljenje za privredu i poljoprivredu ima ukupan budžet veći za oko 364.000 KM u odnosu na prošlogodišnji.

DODATNA SREDSTVA

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora, Monja Kasalović, tvrdi da nijedna osjetljiva kategorija, organizacija i nijedno udruženje nisu oštećeni, a vanredna sredstva, ako budu potrebna, bila bi i obezbijeđena.

– Bilo je dosta polemike i komentara od strane jednog dijela javnosti zbog, prije svega, ja smatram, neupućenosti u samu tehničku konstrukciju budžeta, ali i pogrešnog tumačenja samog nacrta. Demantujem navode dijela javnosti da je nešto rigorozno smanjeno u budžetu ovog Odjeljenja. Sve je u skladu s izvršenjem od prošle godine – tvrdi ona.

srpskainfo.com