Gradska organizacija Crvenog krsta Prijedor nedavno je provela akciju dobrovoljnog darivanja krvi sa srednjoškolcima pod nazivom “Moje prvo darivanje krvi”.

Tim povodom danas je organizovana tradicionalna dodjela zahvalnica i knjižica povodom te akcije.

Milica Bursać i Nemanja Basrak, učenici Poljoprivredno-prehrambene i Ugostiteljsko-ekonomske škole, ističu da je ovo njihovo prvo darivanje krvi te da su ponosni, jer su učestvovali u toj humanoj akciji.

– Za mene ovo predstavlja mnogo, jer nečije malo nekome može da spasi život, a takođe davanje krvi je veoma zdravo – rekla je Milica.

– Većina učenika se odazvala, smatramo da je to veoma humano i da mnogo možemo pomoći ljudima koji su u trenutku nemoćni, pogotovo u doba korone – navodi Nemanja.

Sekretar GO Crveni krst Prijedor Zoran Veselinović rekao je da je ova akcija imala veliki odjek u cijeloj Republici Srpskoj, a pogotovo u našoj lokalnoj zajednici.

– Prilikom dodjele zahvalnica i knjižica, ispoštovali smo sve mjere Republičkog štaba, tako da su prisustvovali samo predstavnici učenika koji su darovali krv. Oni će svojim drugarima predati njihove zahvalnice i knjižice. Tu su bili i profesori koji su ih vodili – ističe Veselinović.

Dodjeli zahvalnica prisustvovao je i Dalibor Pavlović, gradonačelnik Prijedora. Prema njegovim riječima, mladi su svijetli primjer našeg grada i oni su ti koji spašavaju ljudske živote.

– Ovim putem im se lično zahvaljujem u ime grada na doprinosu, jer kao što znamo, krv život znači i ovo što su oni uradili, nije mala stvar. Veliki je to doprinos svima onima kojima je krv neophodna. I Gradu znači saznanje da može da se osloni na ove mlade ljude – poručuje Pavlović.

U akciji Moje prvo darivanje krvi učestvovalo je oko 50 srednjoškolaca.

www.prijedorgrad.org