U kabinetu načelnika opštine Oštra Luka, upriličen je prijem za studente iz ove lokalne zajednice koji su nakon završetka konkursne procedure ispunili uslove za dobijanje opštinske stipendije u 2021. godini.

Riječ je o ukupno 10 studenata koji su sa načelnikom Draganom Mastikosom potpisali ugovore o stipendiranju. Ugovorima je predviđeno da svakom studentu u ovoj godini bude isplaćeno ukupno 1.000 konvertibilnih maraka, odnosno deset mjesečnih rata po 100 maraka.

Načelnik Mastikosa je istakao da ovim činom opštinska uprava nastavlja dugogodišnju praksu pružanja finansijske pomoći studentima.

„Mi svake godine pratimo broj studenata i na osnovu toga planiramo i sredstva u budžetu opštine kako bismo udovoljili što većem broju studenata koji se prijavljuju na konkurs. Posljednjih godina gotovo svi studenti koji konkurišu, a ispinjavaju uslove, dobiju određeni vid finansijske podrške, ili od Opštine Oštra Luka ili od resornog ministarstva, što zapravo i jeste primarni cilj da studenti imaju osjećaj da institucije vode računa i adekvatno nagrađuju njihov trud i učenje“, naglasio je Mastikosa.

Nađa Mastikosa, student druge godine Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, izrazila je zadovoljstvo što je po prvi put postala korisnik opštinske stipendije, naglasivši da u tome vidi i razumijevanje i spremnost lokalne vlasti da nagradi zalaganje studenata.

Inače, pravilnikom za dodjelu stipendija Opštine Oštra Luka predviđeno je da se boduje nekoliko kriterijuma: godina studija, uspjeh tokom studija, imovinski status studenta, ali se dodatni broj bodova daje i studentima iz višečlanih porodica ili onima koji su bez jednog ili oba roditelja.

nacelnik.net