Multisektorski tim (MST) za prevenciju i borbu protiv porodičnog i rodno zasnovanog nasilja grada Prijedora inicirao je danas ubrzanu razmjenu informacija među članovima tima u slučajevima kada subjekti zaštite imaju saznanja da su djeca školskog uzrasta direktne ili indirektne žrtve nasilja.

Socijalni radnik LJubica Ivetić, koja je član MST-a u ime Centra “Sunce”, rekla je da je do sada bilo uobičajeno da se te informacije razmjenjujeu jednom mjesečno na redovnim sastancima tima.

“Uvidjeli smo da je to ponekad kasno i da bi daleko korisnije bilo da se školske stručne službe uključe odmah da bi blagovremeno mogle reagovati. Štaviše, ponekad je i štetno da se uključe naknadno jer se dijete tako može retraumatizovati”, rekla je Ivetićeva.

Ivetićeva je naglasila da se dijete koje prisustvuje nasilju, a ne trpi ga direktno, tretira kao indirektna žrtva, što znači da su mu neophodni podrška i zaštita jer njegovo psihičko stanje više nije isto.

“Što prije saznamo – prije možemo pružiti psiho-socijalnu podršku i osnažiti ga. Mi radimo sa djecom sa razvojnim poteškoćama i učimo ih da nam prijavljuju i bezazlene informacije, ali samo da prijavljuju, a mi ćemo razlučiti koje su bitne”, navela je Ivetićeva.

Ona je istakla da je neophodno ubrzati protok informacija jer ima primjera da prijava nasilja dođe nekoj instituciji iz kuće, da u toj kući ima školske djece, a da škola nije prepoznala indikatore iz referalnog mehanizma po programu “Briga o djeci – zajednička odgovornost i obaveza”, a koji ukazuju na problem u porodici.

“Ako nas institucija kojoj je je nasilje prijavljeno o tome odmah obavijesti, mi možemo odmah i početi rad sa djetetom, jer djeca kao indirektne žrtve često prelaze u naučeni oblik ponašanja, bilo u nasilnike, bilo u žrtve. Stručne službe i odjeljenske starješine su spremni, a i u obavezi, da rade sa djetetom i sa roditeljima u okviru svojih nadležnosti i podrška koju mogu da pruže nikako nije zanemariva”, poručila je Ivetićeva.

Ivetićeva je navela da je školama potrebna samo najosnovnija informacija.

Psiholog Sonja Predojević, koja je član MST-a u ime Aktiva direktora osnovnih škola, rekla je da je početkom godine zabilježen slučaj porodičnog nasilja o kojem je diskutovao tim na redovnom mjesečnom sastanku, da je slučajem bilo obuhvaćeno jedno dijete školskog uzrasta i da je ona obavijestila tu školu o slučaju.

“Škola je, ispostavilo se, primijetila da se nešto dešava sa djetetom, tako da uz povratne informacije koje je dobila zna kako dalje postupati. Istina je da se djeci u školama nekada odlazak kod pedagoga ili psihologa predstavlja kao vaspitna mjera, ali kada jednom dođu kod nas, pa vide da je to jedan normalan i prijateljski razgovor, onda se poslije sve lakše otvaraju”, rekla je Predojevićeva.

Socijalni radnik Marijana Stanić, koja je član MST-a u ime Centra za socijalni rad Prijedor, rekla je da je i do sada bilo razmjene informacija između članica tima i mimo redovnih sastanaka, ako tako iziskuju protokoli o postupanju, a da će ubuduće to biti i na ovaj način koji je danas predložen i da će se na taj način dijeliti ukratko najosnovnije informacije.

Današnje sastanku su prisustvovali i predstavnici policije, Centra za zaštitu mentalnog zdravlja Doma zdravlja Prijedor, Aktiva direktora srednjih škola i medijske zajednice.

SRNA