U organizaciji Poljoprivrednog klastera “Una-Sana” u Prijedoru je održan okrugli sto na temu ” Razvoj poljoprivrede i sela i uloga klastera”.

Cilj je bio, kako su naveli organizatori skupa, pokrenuti diskusiju o značaju rada klastera i predstaviti ga široj javnosti te uključiti relevantne institucije, lokalne zajednice i udruženja kako bi se došlo do što boljih aktivnosti vezanih za održivost i razvoj poljoprivrede i sela.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske Goran Bursać izjavio je da su na ovaj način željeli da čuju probleme proizvođača sa ove regije.

“Ministarstvo poljoprivrede preko Agencije za koordinaciju poljoprivrednih projekata osnovalo je sedam klastera na području Republike Srpske i to je dobar način da udružimo male proizvođače da lakše dođu do tržišta i prevaziđu svoje probleme”, rekao je Bursać.

On je dodao da klasteri postoje već godinu dana i da već postoje neki dobri rezultati ističući da je ovaj skup bio dobra prilika da se čuju njihovi problemi i da se oni počnu rješavati.

“Mi pratimo i u hodu rješavamo probleme, a i ubuduće ćemo stati iza ovakvih projekata i pomoći poljoprivrednim proizvođačima da dođu do tržišta , da rade kvalitetnije promocije svojih proizvoda i da podignu svoja gazdinstva i unaprijede proizvodnju, a ono što je najbitnije da dođu do to bolje cijene i što boljeg plasmana na tržištu”, rekao je Bursać.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović koji je učestovovao u radu ovog okruglog stola izjavio je da su se danas na jednom mjestu mogli čuti ljudi koji znaju šta je problematika poljoprivrednih proizvođača.

“Grad Prijedor je jasno opredijeljen da ide u korist poljoprivrednih proizvođača i ove godine je planirano skoro milion maraka za poljoprivrednu proizvodnju, za subvencije i završetak jedne hladnjače koju smo započeli u Omarskoj i da poboljšamo položaj poljoprivrednih proizvođača na području grada”, rekao je Pavlović.

Menadžer Poljoprivrednog klastera “Una-Sana” Siniša Slijepac izjavio je da su kroz rad klastera od početka, negdje 2019.godine, u kontaktu sa proizvođačima prepoznali neke od najčešćih problema sa kojima se poljoprivrednici susreću.

“Najčešći problemi su plasman proizvoda, skladištenje, transport, a pored toga tu je i zastarjela proizvodnja i mehanizacija , tako da smo ovdje da pokušamo da nađemo rješenja za ta pitanja”, rekao je Slijepac.

Tokom trajanja okruglog stola organizovana je prezentacija poljoprivrednih proizvođača odnosno deset izlagača koji su učestvovali i na poljoprivrednom sajmu u februaru u Banja Luci.

www.prijedorgrad.org