Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske od petka na području svih policijskih uprava vrši kontrolu brzine kretanja motornih vozila u saobraćaju koristeći mobilne radarske sisteme koji su ugrađeni u službena neobilježena vozila tzv. presretače.

“Na putevima RS kontrola nepropisne brzine se realizuje sa ukupno 12 presretača, od kojih je deset novih presretača i dva presretača koja su korištena u prethodnom periodu. Osnovni cilj MUP-a Srpske je da se radom presretača na terenu smanji broj poginulih u saobraćajnim nezgodama, s obzirom da je nepropisna i neprilagođena brzina najčešći uzrok nastanka saobraćajnih nezgoda sa posledicama po lica”, pojašnjava se u saopštenju MUP RS.

Kako se podašnjava u saopštenju, prilikom rada sa navedenim uređajima policijski službenici će vršiti sankcionisanje počinioca prekršaja direktnom kontrolom, zaustavljanjem na licu mjesta i izdavanjem prekršajnog naloga, a za prekršaje koji ne budu sankcionisani direktnom kontrolom vršiće se naknadna obrada prekršaja slanjem prekršajnog naloga na kućnu adresu vlasnika motornog vozila sa kojim je počinjen prekršaj.

Kontrola učesnika u saobraćaju sa presretačima u MUP-u Srpske primjenjuje se od juna 2019. godine.

“Sa dva presretača u periodu od 13.06.2019. do 30.11.2020. godine, evidentirano je ukupno 19.882 prekršaja (za jedanaest mjeseci 2020. godine evidentirano je 11.014 prekršaja prekoračenja propisane brzine kretanja motornih vozila)”, navodi se u saopštenju.

Neke od najvećih brzina evidentiranih navedenim radarskim sistemom su:

– na području Grada Gradiška, brzina 266 km/h na ograničenju brzine od 80 km/h (prekršaj počinjen motociklom);

-u mjestu Blagaj, opština Novi Grad, brzina 199 km/h na ograničenju od 80 km/h;

-u mjestu Kamičani, grad Prijedor, brzina 196 km/h na ograničenju brzine od 80 km/h;

-na području Grada Bijeljine, brzina 180 km/h na ograničenju brzine od 80 km/h;

-u mjestu Glamočani, opštine Laktaši, brzina 167 km/h na ograničenju od 100 km/h.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju ograničenja brzine kretanja, da prilagode brzinu uslovima i stanju na putu, te da odgovornim ponašanjem doprinesu svojoj ličnoj bezbjednosti, kao i bezbjednosti drugih učesnika u saobraćaju.

nezavisne.com