U Prijedoru je u 68. godini života preminuo Rajko Desnica – Čedo, dugogodišnji kulturni radnik.

Desnica je rođen 1952. godine u Brezičanima gdje je i proveo skoro cijeli svoj život.

Jedan je od osnivača Kulturno umjetničkog društva “Milan Egić” iz Brezičana i jedan od onih koji su ponovo pokrenuli rad društva 2009. godine.

Bio je dugogodišnji član ovog društva, prvo kao igrač a potom i kao umjetnički rukovodilac.

Može se slobodno reći da je bio prvi koji je dočekivao sve one koji su dolazili u KUD “Milan Egić” Brezičani, bilo da se radi o godišnjim koncertima, raznim manifestacijama ili samo o probama i druženjima.

Uvijek sa pruženom rukom i osmijehom ispod brkova po kojima je bio svima prepoznatljiv.

“Teško je opisati ulogu ovakvih ljudi u bilo kom društvu. Ljubav prema folkloru, Brezičanima, djeci…učinila je Rajka osnovnim stubom KUD “Milan Egić”, a članovi su dobili vaspitača, prijatelja, roditelja. Čedo je u jednom neko za šta se barem tri puta treba roditi”.(iz monografije Naših 40).

Komemoracija Rajku Desnici održana je u društvenom domu u Brezičanima.

Od njega su se na prigodan način oprostili predsjednik KUD-a “Milan Egić” Dragan Savanović, Željko Šormaz iz Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor, predstavnici Boračke organizacije grada Prijedora i Saveza amaterskih kulturno-umjetničkih društava Republike Srpske.

Pročitani su i neki telegrami saučešća upućeni porodici i KUD-u pristigli od onih koji su ga poznavali i cijenili.

Rajko Desnica – Čedo sahranjen je na gradskom groblju Pašinac u Prijedoru.

Na kraju vam donosimo posljednji pozdrav upućen Rajku od njegovih igrača iz KUD-a “Milan Egić”.

“Osvanuo je dan koji je članove našeg Kulturno umjetničkog društva zavio u neke tamne odore i u trenutak koji nam se čini kao jedan košmar, iz kog se nadamo da ćemo se uskoro probuditi. Danas, ovog 14.12. kroz naša srca prolaze neke tužne melodije, neka daleka sjećanja i svi trenuci ovog života. Na ovaj dan nestala je duša koja je ujedinila naše. Nestala je duša koja nam je bila vodilja iz tmine u sjaj i koja nas je jasno upozoravala da volimo i praštamo, jer smo za to rođeni u životu. Napustio nas je naš Rajko. Naš umjetnički rukovodilac, naš dobar prijatelj i član jedne velike porodice. Ovom prilikom želimo se zahvaliti svakoj njegovoj riječi i rečenici, svakom naučenom koraku, ispričanoj priči. Želimo se zahvaliti za svaki izmamljen osmijeh, odigranu koreografiju i otpjevanu pjesmu. Danas, nestao je naš uzor i čovjek koji je vjerovao u bolje sutra. On, stvorio je od našeg Kulturno – umjetničkog društva jedan svijet, prepun igre, pjesme, mašte i stvaranja. Naše odaje obojio je bojama sloge i mira, dok je ključ čuvao duboko u svom srcu i tako nas trajno povezao sa njim. U tim odajama sad je plač, nemir i tuga. U tim odajama sada je nespokoj jer je nestao čovjek koji nam je davao savjete i brojao korake. U tim odajama, sada nisu nošnje i nasmijana lica, nego poruka da je ključ iz srca, zauvijek u njemu i da će nas na taj način zauvijek i povezivati. Sigurni smo da on već sada igra novu koreogratiju na nebu i uzorno nas posmatra, želeći da vjerujemo da je na boljem mjestu. Dragi naš Rajko, ostaćeš nam zauvijek u srcima, upamćen kao jedna plemenita duša. Počivaj u miru.”

Tvoji igrači

Tekst i foto – www.prijedordanas.com