U Prijedoru je sve spremno za lokalne izbore koji će biti održani u nedjelju, 15. novembra, potvrdili su nam u Gradskoj izbornoj komisiji. U Prijedoru je registrovano oko 82.000 građana sa pravom glasa, a za glasanje putem pošte prijavilo se oko 2.700 lica.

– Građani će moći da glasaju na 130 redovnih biračkih mjesta, na jednom biračkom mjestu za glasanje lično i jednom za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima. Oba ova biračka mjesta se nalaze u zgradi Gimnazije. Pored toga, imamo i četiri mobilna tima. Tri idu po ustanovama gdje je obezbijeđeno glasanje za sva lica koja su izrazila želju da glasaju, a jedan tim je na raspolaganju za oboljele od virusa korona – rekao je Željko Škondrić, predsjednik GIK-a Prijedor.

Po novoj instrukciji CIK-a, svi kovid pacijenti i lica koja su u izolaciji, uz predočen dokument o bolesti ili rješenju o izolaciji, mogu da se prijave za glasanje do nedjelje do 9.00 časova. To mogu uraditi pozivom na broj 052/213-897.

– Nakon toga GIK će isplanirati rutu kretanja tima za kovid-pacijente. Tim ide na redovno biračko mjesto lica koje se prijavilo da glasa, izuzima njegove glasačke listiće, nosi tom licu da glasa, nakon čega te glasačke listiće pakuje u poseban paket. Zapakovane glasačke listiće tim donosi u GIK, gdje se bilježi broj tih glasača, nakon čega se šalju CIK-u – objasnio je Škondrić.

U izbornoj trci u Prijedoru učestvuje 65 političkih subjekata. Kandidati za gradonačelnika su Dalibor Pavlović iz SNSD-a, Maja Dragojević Stojić iz SDS-a i Dragutin Rodić iz DNS-a. Birački odbori broje oko 1.200 članova, a registrovano je oko 1.500 akreditovanih posmatrača.

Građani Prijedora s pravom glasa na više načina mogu provjeriti gdje glasaju: na sajtu www.izbori.ba, lično u gradskom Centru za birački spisak koji se nalazi u zgradi Policijske uprave Prijedor, a kontakt telefon je 052/216-406, te slanjem jedinstvenog matičnog broja SMS porukom na broj 091/12-12-12.

Lokalni izbori biće održani uz poštovanje svih preporučenih mjera i preporuka u cilju sprečavanja širenja virusa korona.

RTV Prijedor-Kozarski vjesnik