Od početka školske godine u Prijedoru je evidentirano 15 prosvjetnih radnika i 15 đaka pozitivnih na virus korona, od kojih se 10 prosvjetnih radnika i šest učenika oporavilo, a pet prosvjetnih radnika i devet đaka su među trenutno aktivnim slučajevima, izjavio je danas gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

“Gradski i opštinski štabovi za vanredne situacije pratiće stanje u svim školama i donositi odluke u skladu sa tim. Ne treba biti u zabludi da u školama zaraze nema i da su to sterilna okruženja”, rekao je Đaković novinarima u Prijedoru nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije.

Đaković je podsjetio na podatak da je Prijedor za prvih sedam mjeseci epidemije virusa korona imao 237 slučajeva zaraze, a samo u ovom mjesecu oko 200.

“Upozoravam građane na to da je očito da je virus dobio stravično ubrzanje iako mi i dalje u Prijedoru držimo situaciju pod kontrolom. Ako se, međutim, trend nastavi, moglo bi doći do ugrožavanja zdravstvenog sistema i opterećenja zdravstvenih radnika, posebno onih koji nose skafandere i onih koji su svakodnevno u kontaktu sa oboljelima”, poručio je Đaković i dodao da je ovakvo širenje zaraze uzrokovano premještanjem okupljanja na otvorenim prostorima ljeti u zatvorene prostore nakon što su došli hladniji dani.

On je naveo da je u regionalnoj Bolnici “Doktor Mladen Stojanović” trenutno hospitalizovano osam suspektnih pacijenata u izolaciji na četvrtom spratu glavnog objekta i 26 potvrđenih na kovid odjeljenju u zgradi psihijatrije, od kojih je 17 iz Prijedora, šest iz Novog Grada i po jedan iz Kozarske Dubice, Oštre Luke i Sanskog Mosta, a među njima su dva pacijenta na aparatima, životno ugrožena, tri su teže kliničke slike, a ostali srednje teškog stanja.

“Do sada je kapacitet kovid odjeljenja bio 35 kreveta, a uskoro se očekuje završetak radova na spratu psihijatrije, nakon čega će kapacitet biti 51 krevet, od čega 37 sa kiseonikom. Tada će se ovdje smjestiti i pacijenti iz izolacije sa četvrtog sprata bolnice i onda će to biti kovid bolnica, a sada je samo kovid odjeljenje”, precizirao je Đaković.

Đaković je naveo da je ukupno 17 radnika bolnice i Doma zdravlja u Prijedoru trenutno pozitivno na virus korona.

SRNA