U Industrijskoj zoni “Celpak” u Prijedoru otvoren je novi pogon preduzeća za mašinsku obradu metala “Edna metalovorking” koje zapošljava 26 radnika.

Tehnički direktor firme “Edna metalovorking” Milenko Kondić istakao je da je prije četiri godine pokrenuta proizvodnja u prijedorskom poslovnom inkubatoru.

-Nastali smo u inkubatoru u Velikom Palančištu kada smo imali tri radnika u proizvodnji i za poslednje četiri godine dospjeli smo ovdje u sopstveni proizvodni pogon od 1.000 kvadrata- rekao je Kondić.

On je dodao da ovo preduzeće proizvodi pumpne podstanice za centralno grijanje te izrađuju čelične nosive konstrukcije za robotsko lakiranje i farbanje u autoindustriji. Njihovi proizvodi su najvećim dijelom za evropsko tržište, dok ih vrlo malo ostaje na domaćem tržištu.

Kondić tvrdi da su u inkubatoru bili povoljni uslovi za privrednike koji su zajedno sa podrškom lokalne uprave omogućili razvoj ovog preduzeća.

-Trenutno zapošljavamo 26 radnika u proizvodnji, a do kraja godine očekujemo proširenje proizvodnih pogona i da se ustabili postojeći proizvod na kojem trenutno radimo, te da zaposlimo još između pet i 10 radnika-rekao je on.

Kondić je dodao i da bi ovo metalsko preduzeće zaposlilo još više novih radnika da se nije pojavila epidemija korona virusa.

-Kroz nekoliko narednih godina trebalo bi da izradimo dodatnih 600 kvadrata proizvodnog pogona koji je planiran u drugoj fazi projekta i zaposlimo sigurno još 10 ili 15 radnika- najavljuje Kondić.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je rekao da je gradska uprava ovoj firmi, između ostalog, dodijelila veoma povoljno zemljište u “Celpaku” te pomogla u obezbjeđivanju neophodne dokumentacije.

-Ovo je jedna uspješna prijedorska poslovna priča koja je započela u našem poslovnom inkubatoru na Palančištu gdje su počeli raditi sa tri radnika i razvili su se do toga nivoa da tamo nisu više mogli zapošljavati radnike i unositi mašine. Napravili su svoju halu u industrijskoj zoni. Grad Prijedor im je bio na usluzi kao domaćim investitorima u svim elementima podsticaja u privredi, u projektima koje smo plasirali i izvan grada Prijedora. Uradili smo kompletnu infrastrukturu, cestu, kanalizaciju, vodosnabdjevanje-rekao je Đaković.

Đaković je istakao da su u “Edna metalvorkingu” savremeni uslovi za rad jer je riješen odvod neprijatnih mirisa koji nastaju u proizvodnji kao rezultat proces obrad metala.

On je naveo da je u “Celpaku” izgrađeno nekoliko trafo stanica za električno napajanje preduzeća koja otvaraju pogone u ovoj industrijskoj zoni.
Đaković je najavio otvaranje još nekoliko pogona u “Celpaku”.

-“Kolektor” je počeo probni rad i do kraja godine će zvanično biti pušten u rad i to je njihova prva od četiri hale koje će se graditi na području ove industrijske zone. “Raundliner” je nemačka firma koja proizvodi vreće i kada smo je otvorili početkom mjeseca zapošljavala je 14 radnika, a već sada ima 21 radnika koji rade u dvije smjene. Pored ovog preduzeća je hala još jednog preduzeća/ Budo ipeks// čija gradnja se završava. Potrebno je da se završi “Raki” d. o.o. na ulazu u zonu, a do kraja godine otvorićemo fabriku “Bitres” iz porodice “Kalcedonija” koja radi u Brezičanima u hali koju je kupila od tržnog centra. I to će biti kompletan sistem puštanja u rad svih proizvodnih pogona koji su počeli da se grade prošle godine-rekao je gradonačenik Prijedora.

On je rekao da su u završnoj fazi pregovori za dodjelu zemljišta za još šest novih preduzeća koja će početi da rade u industrijskoj zoni “Celpak”.

-Tako ćemo popuniti industrijsku zonu “Celpak” i seliti u razvoj drugih planiranih industrjskih zona. U Prijedoru je trenutno 16 stranih investitora koji su pokrenuli proizvodnju poslije rata i imamo tri domaća investitora -rekao je on.

Đaković kaže da se procjenjuje da će u pobrojanim prostorima Industrjske zone “Celpak” raditi oko 300 radnika, dok će ih u narednom periodu zajedno sa pogonima u “Kolektoru” i tekstilnom preduzeću Bitres biti oko 1.000.

www.prijedorgrad.org