Polaganjem vijenaca ispred centralnog spomen-obilježja borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu “Za krst časni”, u Prijedoru je obilježen 15. septembar – Dan nestalih i poginulih Republike Srpske.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Prijedor Zdravka Karlica izjavila je večeras novinarima da se ovaj dan već godinama obilježava u gradu na Sani i izrazila zadovoljstvo što su se Prijedorčani ponovo okupili da još jednom podsjete na sve stradale i nestale sugrađane.

“Na nivou Republike Srpske još tražimo 1.651 civila i borca, a u Prijedoru 135, a nažalost, kako radi Institut za traženje nestalih mislim da oni nikad neće biti pronađeni”, rekla je Karlica.

Ona smatra da je pronađeno više nestalih Bošnjaka zato što se Srbima više sudilo, međutim ovaj broj nepronađenih srpskih civila i boraca je posljedica neprocesuiranja Hrvata i Bošnjaka.

“Tako da mi nikad nećemo naći tijela svojih nestalih, što je velika nepravda prema srpskom narodu jer je ove godine samo jedan Srbin pronađen putem Instituta za nestala lica BiH”, rekla je Karlica.

Pomenu je prisustvovala i Zora Petrović iz Prijedora koja kaže da je 1992. godine izgubila muža na Grabežu i da još nije pronađen.

“Još ništa nismo saznali, živim sa djecom i unučadima i poručila bih sa ovog mjesta ako može da se na tom poradi da i mi pronađemo svoje najmilije”, poručila je Petrovićeva.

Prisluživanju svijeća i polaganju vijenaca na spomeniku “Za krst časni” prethodio je parastos poginulim i nestalim borcima koji je služen u Crkvi Svete Trojice u Prijedoru.

Prisutni su minutom ćutanja odali počast i juče preminulom ljekaru Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci, Prijedorčaninu Marku Pekiji /37/, čiji je otac Zoran poginuo u minulom ratu.

SRNA