Svaka dobra ideja, uz podsticaj društva i države, može postati stvarnost. Priče mladih ljudi iz Prijedora i Bratunca koji su uz pomoć podsticaja Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske pokrenuli vlastiti biznis, upravo to i potvrđuju. Proizvodnja sapuna i peleta ovim hrabrim preduzetnicima donijela je siguran posao koji, uz mnogo truda i odricanja, svakim danom sve više unapređuju.

Borba mlade Prijedorčanke Mladene Stupar počela je prije dvije godine. Kao osoba sa invaliditetom i diplomom sanitarnog inženjera, Mladena je proizvodnjom sapuna započela vlastiti posao, a tržištu ponudila unikatan i kvalitetan domaći proizvod. Nakon što je dobila 11.000 maraka podsticaja Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, njen biznis počeo je da se razvija.

– Meni su ta sredstva bila presudna, puno su mi značila jer zahvaljujući njima i startapu, ja sam i započela ovo što sada radim – ističe ona.

Podsticaj za novi početak dobio je i Ivica Ćirković iz Bratunca. Od 2005. godine je na Birou za zapošljavanje bezuspješno tražio posao. Radi obezbjeđenja egzistencije za svoju četvoročlanu porodicu, pokrenuo je proizvodnju peleta. Ističe da je bez stalnih primanja živio veoma teško. Podsticaj Zavoda od 37.800 maraka, pomogao mu je da otvori novu stranicu života.

– Prošle godine sam dobio blizance, dobio posao i napravio kuću. Po zanimanju sam vodoinstalater, ali sam radio u peletari i tamo sam vidio da se od toga može i lijepo zaraditi a uz toda nije fizički naporan posao – kaže Ćirković.

Prošle godine, Mladena i Ivica napisali su dobar biznis plan i dobili finansijsku pomoć kroz Program podsticaja razvoja preduzetništva kod mladih, dobi do 35 godina – “Startap Srpska”. Kažu, svaki dan je novi izazov.

– Proizvodim isključivo domaće sapune od kozijeg mlijeka. Za sada najviše prodajem putem društvenih mreža i od mene lično preuzimaju, ali mojih proizvoda ima i u radnji u Prijedoru, Banjaluci, a od juče i u Bijeljini – dodaje Mladena.

Ćirković ističe da ima u planu da proširi kapacitet proizvodnje na 500 kilograma po satu, što je dovoljno za njegovu porodicu, ali i da zaposli još dva radnika.

Ovo dvoje preduzetnika pozvali su mlade ljude da iskoriste mogućnosti koje im se nude i da ne napuštaju svoju zemlju jer, kako kažu, uz predan rad, trud i zalaganje i neizostavnu pomoć nadležnih institucija, uspjeh je zagarantovan.

RTRS