Udruženje građana “Rusag” su večerašnjim defileom kroz glavnu šetališnu zonu u Prijedoru predstavili rezultate radionica u okviru projekta “Bosanski vitez ustaje”.

Predsjednik Udruženja građana “Rusag” Mladen Čikić je potvrdio da je prvobitna namjera bila da se održe “Viteški dječiji dani” koji su prošle godine imali svoje prvo izdanje, ali je pandemija virusa korona donekle izmijenila njihove planove.

-Odlučili smo se za ovaj defile kako bismo obilježili projekat koji smo provodili u zadnja tri mjeseca zajedno sa partnerima iz BHRI programa za finansiranje nevladinih udruženja kojim smo obezbijedili određeni dio opreme – izjavio je Čikić novinarima.

On je dodao da su učesnici radionice imali priliku da nauče kako se u srednjem vijeku pravila obuća, torbice i verižne košulje koji su sastavni dio odjeće srednjevjekovnih vitezova.

-Opremu smo dijelom izradili, a dijelom poručili. Ova druga zbog uslova pandemije još uvijek nije stigla tako da veći dio te opreme večeras ipak nismo mogli da prikažemo, a pogotovo nešto što je interesantno je Tvrtkov kalup za novčić koji smo namjeravali da dijelimo građanima – rekao je Čikić.

On je dodao da je defile koji su večeras organizovali na ulicama Prijedora način da se prikaže kultura srednjevjekovne Bosne na jedan novi, narativni način.

Udruženje “Rusag” formalno postoji godinu i po dana i broji četrdeseak članova.

-Buduće članstvo vidimo posebno među mladima pošto smo mi za njih junaci, vitezovi iz dječijih igara, a reakcije mališana su nam i najvažnije i oni su nam trenutno najdraža publika – zaključio je Čikić.

Tekst i foto – www.prijedordanas.com