Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je danas da u ovom gradu u posljednja 24 časa nema novozaraženih lica virusom korona i apelovao da sugrađani koji slave Đurđevdan shvate ozbiljnost situacije i slavu obilježe u najužem porodičnom okruženju.

“Svjedoci smo da nakon perioda većih okupljanja, nažalost, raste broj oboljelih”, rekao je Đaković novinarima u Prijedoru nakon sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije.

Prema njegovim riječima, u kućnoj izolaciji je 91 lice, 41 je u karantinu, dok je 1.290 lica izašlo iz zdravstvenog nadzora.

On je naveo da je u kovid bolnici u Prijedoru pet lica, od kojih su tri dobila prvi test negativan i očekuju rezultate drugog.

Đaković je rekao i da je u protekla 24 časa evidentirano jedno lice koje je prekršilo zabranu kretanja, te osam lica koja nisu poštovala obavezu nošenja zaštitne opreme.

“Starački domovi se kontorlišu od početka epidemije. Od 15. do 24. aprila je vršeno testiranje i radnika i korisnika i nije bilo pozitivnih. Naglasak smo stavili sad, u ovoj fazi ponovnih kontrola, na podsticanje dezinfekcije i sprečavanje ulaska ljudi koji nisu kontrolisani na virus u prostor gdje žive stariji ljudi”, istakao je Đaković.

On je naveo da su ponovo dezinfikovane javne površine i javne ustanove cisternama i voćarskim i leđnim atomizerima i u Prijedoru i u Oštroj Luci.

“Sutra će biti izvršena dezinfekcija centralne gradske zone, a preduzeće `Komunalne usluge` vrši pojačan odvoz smeća i konstantnu dezinfekciju kontejnera i vozila”, rekao je Đaković.

SRNA