Gradski štab za vanredne situacije Prijedora saopštio je danas da zabrana javnog okupljanja, zabrana i ograničenje rada, kao i obaveza korištenja zaštitnih sredstava, koje je ranije donio Gradski štaba, a koje nisu obuhvaćene današnjim zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije, ostaju na snazi do 11. maja.

“Obavezuju se svi subjekti da se u potpunosti pridržavaju mjera i obaveza utvrđenih današnjim zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije. Obavezuju se svi pravni subjekti kojima se od sutra dozvoljava rad da prije početka rada izvrše dezinfekciju kompletnog objekta, a da se prilikom rada u potpunosti pridržavaju propisanih mjera zaštite radi sprečavanja širenja virusa korona”, navodi se u saopštenju Gradskog štaba.

Republički štab za vanredne situacije donio je danas zaključke prema kojima se ranije donesene mjere produžavaju do 11. maja, s tim što se od sutra osobama starijim od 65 godina dozvoljava šetnja svaki dan od ponedjeljka do petka od 7.00 do 10.00 časova uz primjenu svih mjera zaštite.

Ovim zaključkom se dozvoljava rad šalter sala svih javnih uprava od 7.00 do 15.00 časova, rad kuhinja i dostava hrane i pića, kao i šalterska prodaja bez konzumiranja unutar prostorije gdje se prodaje. Uslužne radnje kao što su autopraonice, hemijske čistionice od sutra mogu raditi od 7.00 do 19.00 časova. Mogu raditi i radnje sa informatičkom opremom, saloni namještaja, muzeji i biblioteke, a ne mogu frizerski i kozmetički saloni.

Obavezuje se Odjeljenje za opštu upravu Gradske uprave Prijedor da obezbijedi rad šalter sale od 7.00 do 15.00 časova.

“Dana 21. aprila Institut za javno zdravstvo dostavio je Narodnoj biblioteci `Ćirilo i Metodije` Prijedor preporuku za rad biblioteka. Nakon obraćanja direktora Narodne biblioteke Gradskom štabu za vanredne situacije, date su preporuke ovoj ustanovi o organizovanju zatvorenog tipa rada, uz primjenu odgovarajućih mjera zaštite radi sprečavanja širenja virusa korona”, navodi se u saopštenju.

Trgovinama koje se ne bave prehrambenom robom, a nalaze se u tržnom centru, nije dozvoljen rad do 1. maja. Od 1. maja počeće sa radom stočne pijace, tržni centri, te specijalističke ambulante /sa 50 odsto kapaciteta/, a poslovanje dječijih igraonica, ugostiteljskih objekata i bioskopa neće biti moguće.

“Prema informacijama Odjeljenja za privredu i poljoprivredu, na skladištima trgovinskih centara na području Prijedora ima dovoljno robe i snabdijevanje je uredno”, dodaje se u saopštenju.

Kada je riječ o dva posljednja slučaja zaraze u Prijedoru, jedno lice je povezano sa klasterom u Oštroj Luci, a drugo je medicinski radnik koji živi u Prijedoru, a radi u Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci.

SRNA